"229-и ден на пълномащабната война. Падат ракети. За жалост има жертви и ранени. Моля ви, не напускайте убежищата."

Това написа украинският президент Володимир Зеленски в канала си в Telegram след началото на серията от руски удари в Киев и редица други големи градове в страната му в понеделник.

Взривове разтърсиха Украйна

"Опитват се да изравнят страната ни със земята. Убиват хора, спящи в домовете си в Запорожие и отиващи на работа в Днипро и Киев. Сирените не спират да вият", пише още Зеленски. И призовава сънародниците си да останат силни.

Външният министър Дмитро Кулеба пък написа, че "единствената тактика, която Путин прилага, е терор над мирните украински градове".

"Той е терорист, който обикаля наоколо с ракети. Това е неговият отговор към всички, които искат да разговарят с него с мир.", гласи още публикация на Кулеба в социалната мрежа Twitter.

Има ли българска следа в случая с взривения камион

Бойко Борисов коментира българската следа във взрива на Кримския мост. Според Кремъл камионът бомба е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот.

„Този камион се е движил през пет държави, маса време. Ясно е, че взривното вещество не е натоварено тук, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде.”, е мнението на лидера на ГЕРБ.

Според него по време на война всеки гледа да изхвърли напрежението навън.

„България е в изолация, отвън изглежда грозно и нестабилна. Що се касае за българска следа – имам лош привкус от тази дума заради атентата към папата”, добави още по темата Борисов.

Според лидера на ГЕРБ страната се нуждае не само от правителство, но и от парламент. Затова коментира, че е предложил контактните групи.

„Отнасям се с голямо уважение към „Възраждане”. И много по-лесно би се работило с тях. Проблемът там е идеологически, защото няма на какво да стъпим.”, каза той.

„Български възход” и Стефан Янев са се заявили. Само че ние математически, без „Възраждане”, не можем да направим правителство. Както и те не могат без нас.

Ние не сме предложили коалиция, защото тя е невъзможна. Можем да намерим единомислие по политики и да прекараме държавата през кризата.”, коментира още Борисов.

Той коментира и изминалия парламентарен вот. По думите му има манипулация с устройствата за гласуване.

„Машините са пипани на 100%. 70,000 души да отидат до урните, само за да натиснат копчето „не”… Познавайки българите, може да има 20 такива души.”, заяви той и уточни, че няма да подават сигнал до прокуратурата, но от партията ще проверят това.