„Внесохме вота на недоверие към политиката на Кирил Петков, внесохме промени в Изборния кодекс за гласуване с бюлетини. Абсолютно убедени сме, че трябва да дадем възможност на българските граждани да гласуват и с хартиена бюлетина на предсрочните избори.“

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Атанасова съобщи, че ПГ на ГЕРБ е предложила в програмата за тази седмица на Народното събрание да бъде разгледан „онзи законопроект на БСП, който някак странно вече два месеца престоява в чекмеджето на председателя на правната комисия от „Продължаваме промяната”.

Мнението на опозицията

„За нас е абсолютно необяснимо как коалицията, част от която внася такъв законопроект, другата част да не допуска за разглеждане и обсъждане темата в детайли.

Именно заради това ние считаме, че освен нашия законопроект за промяна в Изборния кодекс, който е изключително належащ, да бъде разгледан в правна комисия, следва парламентарната зала през тази седмица да разгледа Изборния кодекс, внесен от ПГ на БСП с вносители Георги Свиленски и Филип Попов.

Още повече, че доколкото знам БСП на своя Национален конгрес взе решение за подобна промяна.”, каза в заключение Атанасова.

„Винаги сме искали оставката на кабинета. Месеци наред вече.

От това, което се случва в последно време, се вижда, че няма управляващо мнозинство – има скандали, включително корупционни, между управляващите. Считаме, че сега е моментът да поискаме вот на недоверие.

Според мен той е и закъснял – заради ситуацията, в която се намираме в момента. Високата инфлация не е привнесена – тя не е заради войната, защото в Европа е наполовина на нашата.

Тя се дължи на управлението на това правителство”.

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в отговор на въпроса защо партията му реши да поиска вот на недоверие.

Иска ли ГЕРБ наистина правителството да падне

„Не знаем дали ще падне, защото не знаем през следващите седем дни колко депутати ще накупи управляващата коалиция.”, подчерта той.

На въпрос политическата му формация говорила ли е с ИТН, за да има и техните гласове при гласуването на вота на недоверие, Добрев заяви:

„Говори се, че още депутати ще напуснат. Не сме водили подобни преговори. Ако говорим, по-скоро ще е в посока, ако вотът е успешен, какво се случва след това.

Но е факт, че правителството се провали – заради некадърност, корупция и лобизъм. То не може повече да управлява държавата".

Добрев коментира и евентуално завъртане на парламентарната рулетка, при което ГЕРБ получава мандат за съставяне на кабинет.

"Ще положим усилия да усвоим мандата. Съмнява ме да се получи, защото не е на мода да си в коалиция с ГЕРБ. Аз не виждам логика да не си в правителство с ГЕРБ. Има ли по добър министър на еврофондовете от Томислав Дончев?", попита той.