Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски изтъкна, че е възможно постигането на компромис в отношенията с Русия единствено когато Киев възвърне своя контрол върху държавната си граница, предаде руската информационна агенция ТАСС.

„След всяко „Сбогом“ със сигурност идва нов ден. От много време насам мисля колко общо имат Русия и Украйна помежду си. Истината е, че след анексията на Крим и агресията в Донбас, единственото „общо“ между нас са 2,295 км държавна граница. Русия трябва да върне контрола върху всеки милиметър от украинската страна“, написа Зеленски в своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Единствено тогава ще можем да продължим да търсим „обща почва“, добави той.

Как Зеленски спечели изборите

На 21 април беше проведен балотаж на изборите за президент на Украйна. След 100% преброяване на вота, шоуменът Владимир Зеленски победи категорично с подкрепата на 73.22% от гласоподавателите (повече от 13.5 милиона души).

Настоящият украински държавен глава Петро Порошенко, който управлява страната в последните пет години, събра едва 24.45% от гласовете. Новият президент ще се закълне на 31 май 2019 година.

Конфликтът за Крим

Кримският полуостров и Севастопол обявиха чрез декларации своята независимост на 11 март 2014 година.

Пет дена по-късно, на 16 март 2014, те проведоха референдум, в който 96.7% от жителите на Крим и 95.6% от тези на Севастопол избраха да се отцепят от Украйна и да се присъединят към Русия.

Руският президент Владимир Путин подписа споразуменията за присъединяване на 18 март 2014 година. Документите бяха ратифицирани от руската държавна Дума три дена по-късно (21 март).

Киев отказа да признае Крим като част от Русия, което породи разрив в отношенията между двете. В следствие на отцепването на Крим САЩ и Европейския съюз наложиха икономически санкции върху Москва от 2014 година, които бяха удължавани на няколко пъти и са активни до ден днешен.

Новоизбраният президент Владимир Зеленски вече обяви, че Крим трябва да бъде върнат на Украйна.