България не е трябвало да откаже танкерите с втеченен газ - около това се обединиха енергийните експерти Георги Ангелов и Мартин Владимиров.

Георги Ангелов, страши икономист на Институт „Отворено общество" коментира:

"Беше глупост да откажем танкерите. Те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата".

Кога е бил оптималният период

Според него още през април-май е трябвало да вземем 7-те договорени танкера, но и допълнителен азерски газ, и всякакъв друг газ да вземем, за да може да имаме достатъчно, а ако имаме излишък, през зимата да продаваме.

"По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия", посочи той и допълни:

„Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът.”

Освен оценка на решението на служебното правителство да се вземе само един танкер втечнен газ, Мартин Владимиров, енергиен експерт от "Центъра за изследване на демокрацията", потърси и причината за него:

"За съжаление, не е добре новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината.

А изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" да договори  закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля".

Според Владимиров сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината

Той изрази мнение, че е трябвало да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром", така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала Ревитуса. 

"Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция - междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца", добави експертът към пропуснатите според него възможности.

И обобщи:

"Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всичи яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата".

А като посочи, че руският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва:

"Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима".

И да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.