Премиерът на България Бойко Борисов взе участие в среща на върха. В нея участваха още и представители на Европейския съюз (ЕС) и Западни Балкани.

На срещата бе взето официално решение Европейският съюз да отпусне сумата от 3.3 млрд. евро като финансова помощ в подкрепа на борбата на Западните Балкани срещу коронавирусната инфекция.

До това решение се е стигнало след договорка между лидерите на двете страни в поредното онлайн заседание през вчерашния ден.

Според премиера, в България мерките ще бъдат затягани, ако скочи сериозно броят на новите болни.

Икономическата програма на кабинета няма да бъде променяна динамично, въпреки исканията на част от бизнеса.

Мнението на премиера

„С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Декларацията беше подготвена и гласувана.

ЕС мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро в полза на Западните Балкани. Това е незабавна подкрепа за здравните власти. И пакет от социални помощи на стойност 730 млн. евро.

Това е много голяма финансова инжекция за нашите партньори", обясни Борисов на брифинга, който изнесе след срещата ЕС-Западни Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Относно бъдещите страни-членки

ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество.

Бях сериозно подкрепен и от други колеги, защото изказах разбиране към нашите колеги, но имаше недопустими за нас изказвания.

Особено ме заболя, че България била фашистка държава и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския народ и българската църква“, категоричен бе Борисов.

Министър-председателят обясни директно, че колкото твърдо подкрепя Северна Македония, толкова и твърдо държи да няма изказвания в разрез с договора за добросъседство, който все още важи с пълна сила.

Коронавирусът продължава

„Относно коронавируса, резултатите са изключително лоши.“, бяха думите, които Борисов цитира от най-големия германски институт „Роберт Кох“.

„Ние сме няколко седмици пред другите колеги. Поводът да отпуснем мерките беше, че има клъстър. Всичко зависи от нас – да се пазим един друг, да спазваме дистанция“, добави премиерът.