Понякога, в живота ни бързо настъпват неочаквани събития – като катастрофа, например. При пътно транспортно произшествие (ПТП), последствията са еднакво болезнени и неприятни както за едната, така и за другата страна.

Тогава, всяка една от страните започва да търси правата си по съдебен път. Тази постъпка е напълно зряла и няма никакъв смисъл да бъде осъждана по какъвто и да е било начин.

Понякога обаче, между двете страни започват да валят обвинения за това коя от тях е по-виновна за случилото се и коя ще понесе по-тежките последствия, което вече далеч не зряло поведение за хора, които току-що са пострадали. Да не говорим, че при по-тежките случаи, вероятността от фатални изходи не стряскат потърпевшите, а напротив – настървяват ги още повече по пътя към обвиняване.

Каква е процедурата след настъпване на ПТП?

Това е главният въпрос, който задават хората, участвали в ПТП-то. В по-голямата част от случаите, когато при някаква пътна злополука има наличие на пострадали лица, е един вид задължително да се образува наказателно производство срещу виновната страна.

Освен това, понякога в допълнение към производството, някои граждани прибягват и до мярката да подадат и граждански иск, чиято цел е да се заплати обезщетение за ПТП-то при неговото уважаване в съда. След края на делото при уважен граждански иск, потърпевшата страна има право да иска издаване на изпълнителен лист, в който е упомената сумата, която виновният дължи.

Ако все още имате въпроси или искате по-подробна информация за това как да се възползвате от правата си след настъпване на ПТП, обърнете се към доказани юристки услуги в Zastrahovan.eu. Там ще получите адекватна консултация и решение, съобразени специално с вашия казус.

Други възможни варианти за получаване на обезщетения

Не е невъзможно човек да изгуби близки хора в резултат на пътен инцидент. Според данни на МВР, в България по пътищата загиват средно между 200 и 300 човека седмично.

Тази стряскаща статистика ни кара да се замислим, че животът не е даденост, с която трябва да свикваме. Когато се случи на вас обаче, започвате да мислите за намирането на справедливост.

При настъпване на смъртен случай вследствие на ПТП, размерът на обезщетението, което може да бъде заплатено на близките на починалия човек, е съобразен най-вече с роднинските им отношения. Това е справедливо, защото колкото по-близък е отишлият си с роднините, толкова по-голямо е страданието им и следва обезщетението да е по-голямо.

Лоша практика в България е застрахователните фирми да предлагат на пострадалите нисък размер на обезщетенията, защото разчитат на масовата компетентност по такива случаи. Ето защо, може да посетите Zastrahovan.eu и да се възползвате от консултация с юрист, който ще се бори за правата ви в такива ситуации.