Двама души – на 20 и на 22-годишна възраст са официално привлечени като обвиняеми за побоя над музиканта Костадин Пенчев от ботевградското село Литаково.

В процеса на разследване е извършен оглед на мястото на нападението и са разпитани свидетелите на инцидента.

В общината се провежда и специализирана полицейска операция. Властите в района увериха, че се прави всичко възможно, за да се открият и накажат виновниците за вандалската проява.

Историята накратко

Пострадалият музикант Пенчев разказва, че е нападнат от трима младежи пред дома на приятелката си. След като я оставил, по навик изфорсирал колата.

Жителите на селото му направили забележка, а той се извинил. По-късно трима младежи го нападнали директно с цел физическа саморазправа.

След побоя е настанен в болница със счупена челюст, шевове и травми по главата. До момента официални обвинения са повдигнати на двама от нападателите, а третият се издирва.

Те ще отговарят и следователно ще понесат последствия за нанесена средна телесна повреда. С цел по-добра превенция на битовата престъпност вчера се проведе специализирана полицейска операция в община Ботевград и село Литаково.

Тя се извърши под директното ръководство на Окръжна прокуратура-София и Районна прокуратура-Ботевград.

В хода на операцията са образувани четири досъдебни производства, задържани са 10 души, издадени са 15 акта за установени административни нарушения, проверени са 90 лица и 60 моторни превозни средства.

За побоя

Мерките, които набелязахме, са – да се засили полицейското присъствие в селото, да се поставят неравности по пътя тип "легнал полицай", да се увеличи видео наблюдението.

Напоследък домовите кражби намаляха, но се засилиха престъпления, свързани с управлението на МПС без свидетелство или след употреба на алкохол“, разказа за "Здравей, България" кметът на с. Литаково Пешо Младенов.

Според лелята на задържаните, те са били предизвикани. Тя сподели, че племенниците й са кротки момчета с висше образование, а агресията в тях е предизвикана от обиди и под влияние на алкохол.