Най-малко 15 души станаха жертва на стрелец, който откри огън в Карловия университет, а след това се самоуби. Ранените са поне 24 души, които са в тежко състояние.

Малко след стрелбата полицията е открила бащата на стрелеца убит в село в близост до столицата. Според разследващите случая младежът е убил баща си преди да открие огън в центъра на Прага.

Нападателят е 24 младеж, който малко преди да направи нападението е обявил в социалните мрежи, че планира да се самоубие и да убие други хора. След получаването на тази информация властите вземат мерки за евакуиране на факултета, където младежът е трябвало да има лекции.

Вместо това нападателят открива стрелба в друга сграда на университета – Факултета по философия, който се намира в стария град на Прага на около 500 метра от историческата забележителност Карлов мост.

Има данни, че стрелецът е притежавал няколко законни оръжия. Нападателят е открил огън на 4-тия етаж на сградата, където в момента са се провеждали лекции.

Извършителят е отнел живота си

Нападението във Философския факултет на Карловия университет се е случило малко след 15 часа на 21.12. Извършителят е нахлул в сградата и е открил огън по студентите. Чешкият министър на вътрешните работи потвърди, че стрелецът сам е отнел живота си. Няма данни за втори нападател.

Наложило се е евакуацията на всички, които са се намирали в сградата. По данни на службите за спешна помощ има 15 убити.

През цялата нощ чешката полиция остана в близост до мястото на трагедията и продължи да проверява района за поставени експлозиви. Ръководителят на полицейското управление все още не може да посочи причина за стрелбата. Той коментира, че нападателят е студент с добри оценки, който е възможно да е бил вдъхновен от подобно събитие, което се е случило в друга страна.

Според непотвърдена информация стрелецът е организирал нападението по примера на терористична атака в Русия през есента.

По подозрения на полицията е възможно младежът да е убил още един мъж и двумесечната му дъщеря. Двете тела бяха открити миналата седмица застреляни в гора в близост до село извън Прага.

Днес в Чехия е обявен ден на траур

Правителството на Чехия обяви 23 декември за ден на траур в памет на жертвите на масовата стрелба в Карловския университет. Жертвите на стрелбата са 15, а още 24 души са откарани в болница. Президентът Петър Павел поднесе своите съболезнования на семействата на загиналите.

Към този момент няма данни за пострадали български граждани.