За специфичен проблем, с който се сблъсква семейството на болно дете, разказва репортаж на НОВА.

Районната комисия на ТЕЛК в Пазарджик няма на разположение нужните специалисти, които се изказват по отношение на тежките диагнози и така някои от пациентите са ощетени и с намалени или спрени помощи.

В случая потърпевши са Недка Кичукова и нейната дъщеря Кристина. Детето е оставено без полагащата му се помощ, след като комисията преценява, че е в добро състояние.

По време на задължителните прегледи е бил включен педиатър, който да се изкаже за състоянието на Кристина, вместо психиатър, както е трябвало и както е било при предишното явяване за решение на ТЕЛК.

Майката на Кристина разказва, че за в бъдеще няма да получава никакви пари за детето си и наред с това й е било отказано да бъде личен асистент.

Така на практика и двете остават без никакви доходи и помощ от държавата.

Тя разказва, че в деня, в който е заседавала комисията, не е имало психиатър, което според нея е недопустимо.

Заболяването на дъщеря й изисква оценката именно от психиатър, а такъв не е имало на разположение.

За това потвърди и директорът на пазарджишката болница Красимир Темнилов, потърсен за коментар на случая.

Прегледът е бил непълен и с подвеждащи въпроси

Недка Кичукова разказва, че по време на прегледа, който трябвало да оцени състоянието и нуждите на Кристина, са й задавани редица въпроси, които принципно нямат отношение към паричната помощ, на която разчитат, за да могат да живеят.

Красимир Темнилов, който е директор на болницата, е участвал в решението на ТЕЛК от 2017 година, с което на Кристина се отпускат всички нужни видове помощ, включително и тази да бъде гледана от майка си, в качеството й на личен асистент.

По думите му от близо една година децата с подобни диагнози се преглеждат от педиатър, а не от специалист. Той използва случая да се извини на Кристина и на майка й.

Лекар от ТЕЛК смята, че решението е правилно

Потърсена за коментар беше и лекарката, която е участвала в комисията, издала решението с което ще ощетява Кристина.

Дамата заяви, че детето има аутистично поведение и страда от езиково-говорното развитие.

Това по нейните думи говори за генерализирано разстройство на развитието, но въпреки това тя смята, че решение на комисията е правилно.

Майката на Кристина обаче не е съгласна с това и според нея детето има нужда от постоянни грижи.

Зад думите й застават и специалистите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.