Наводнението след колапса на язовира в Нова Каховка преобразява крайбрежието на Одеса в „сметище и животинско гробище“, алармираха украинските власти.

Плажовете в южния украински регион на Одеса бяха затворени, след като мръсните води от язовира се отмиха надолу по течението, което се определя като истинска заплаха за местните жители.

Последиците от разрушаването на язовира в Нова Каховка

Язовирът бе срутен на 6 юни, за което е обвинена Русия, макар че остава неясно дали разрушаването е целенасочено или зад него стои структурна повреда. Броят на жертвите от разрушаването на басейна нарасна до 45, след като и двете страни на конфликта продължават да дават актуална информация за загиналите.

Срутването доведе до унищожаването на близки села, наводняване на големи площи земеделски земи и прекъсване на електропредаването и доставките на чиста вода за десетки хиляди жители на региона.

Към днешна дата прииждането на водите намалява, но нараства проблемът с пренасянето на отломките по течението. Те се отмиват по река Днепър, която се влива в Черно море, превръщайки крайбрежната ивица на Одеса в „сметище и гробище за животни“, споделиха украинските властимащи.

„Плажовете на Одеса са обявени за неподходящи за плуване, поради значително влошаване състоянието на водата в открити води (море и устие) и реална заплаха за здравето на жителите на града“, съобщиха в Telegram от профила на общината на Одеса късно в неделя.

Допреди инвазията на Русия, участъците от пясъчни плажове и ваканционни курорти на Одеса бяха популярен избор сред местни и чуждестранни туристи. С последиците от разрушаването на язовирните стени не се знае дали и кога те биха били отново привлекателни за туристични цели.

Към момента плажовете до голяма степен са изоставени от плувци и това е така от месеци, тъй като мините продължават да се появяват по бреговата линия.

Инфекциозни агенти във водите на Одеса

Местните власти алармират за драстичното влошаване на качеството на водата в публикация в Телеграм в събота. По техните думи лабораторните тестове на водата са „идентифицирали инфекциозни агенти през последната седмица“. Открити са следи от салмонела, яйца и ларви на червеи във водата, която значително надвишава разрешените нива на E. Coli.

„Наличието на всички тези биологични патогени във водите на открити водни площи в Одеска област, включително Черно море, Билгород-Днестровски Естуар и река Дунав представлява реална заплаха за живота и здравето на населението“, допълват от общината. Властите допълват, че на гражданите на Одеса им е забранено да продават риба и морски дарове от „неидентифицирани места за риболов“ в близост до пазари и търговски центрове.

В неделя здравните власти в Миколаив също предупредиха жителите си да не пият вода от чешмата, да не плуват или да ловят риба, след като във водата там също са открити замърсители.

Според публикацията на регионалния център за контрол и превенция на заболяванията, данните са за наличието на подобен на холера вибрион, който може да причини остри чревни инфекции. Центърът предупраждава също, че нивото на амоняк превишава максимално допустимите концентрации.

Междувременн ООН осъди Русия за блокиране на достъпа на хуманитарна помощ до окупираните райони на Южна Украйна, които бяха засегнати от срутването на язовирната стена.