Преговорите между САЩ и Иран във връзка с подновяване на ядреното споразумение с други шест големи сили са в застой от септември месец миналата година. Като причина за това се посочва, че и двете страни отправят неразумни искания.

Последното споразумение от 2015 година въведе ограничения по дейността по обогатяване на уран, която Иран упражнява за разработване на ядрени оръжия. Това беше част от преговор, с който се постигна премахване на международните санкции към държавата.

Друг важен момент от ограничаването на иранската ядрена програма беше през 2018 година, когато тогавашният президент на САЩ – Доналд Тръмп напусна пакта и наложи нови санкции, които постепенно накараха Техеран да надхвърли ядрените ограничения на споразумението. Тези санкции осакатиха икономиката на Иран.

САЩ правят нови стъпки към разговори с Иран

През последните дни темата за ядрената сделка отново намира място в международните новини. Съединените щати отново се нагърбват със задачата да водят преговори с Иран с цел да създадат път към ограничаването на иранската ядрена програма. От страна на САЩ също се иска освобождаването на няколко задържани американски граждани и размразяването на ирански активи в чужбина.

Опитът за съживяване на споразумението от 2015 година се оказа неуспешен, но все пак от Вашингтон се надяват да възстановят някои ограничения към иранската държава, с цел да попречи за създаването на ядрено оръжие.

Съединените щати се опасяват, че създаването на толкова мощно оръжие ще застраши сигурността на Израел и ще предизвика надпревара във въоръжаването в региона.

От Техеран не веднъж са обявявали, че нямат интерес към разработването на ядрено оръжие. Не веднъж ирански управляващи фигури на важни постове са казвали, че разработването на ядрено оръжие е в разрез с религиозните убеждения, които следва Иран.

Защо точно сега се правят опити за подновяване на ядрената сделка

След като няколко пъти САЩ и Иран отрекоха подновяването на ядрената сделка следва да се потърсят причините защо точно в този момент се правят такива опити. След провала на непреките преговори между двете държави, американски и европейски представители търсят път към ограничаването на ядрените програми на Техеран.

Тези опити за подновяване на дискусиите показват нарастващото чувство на спешност, което изпитват западните държави относно ядрената програма на Иран.

Говорителят на Държавният департамент на САЩ посочи някои от исканията на САЩ като в това число не се включват само санкции срещу ядрените разработки на Иран. Мат Милър обяви, че целта на Вашингтон е да работи за намаляването на подкрепата, която Иран оказва на регионалните прокси групи, да спре да подкрепя Русия във войната с Украйна и да освободи задържаните американски граждани.