Скандална новина разтресе българското медийно пространство – Свилен Илиев, завеждащият консулска служба в посолството на България в Хага, Кралство Нидерландия, незаконно е събирал така наречената „такса коронавирус“ от всички посетители в консулската служба на посолството ни.

Според информациите, „таксите“ са били 5 евро за български граждани и 10 евро за чуждестранни такива.

С незабавно разпореждане на министъра на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева, задграничната командировка на Свилен Илиев е прекратена.

В Нидерландия като българите

Подобно поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и в никакъв случай не може да бъде толерирано. Благодаря на всички служители на Министерството на външни работи, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, беше краткият коментар на министър Захариева.

Законът за държавните такси (ЗДТ) гласи, че всички държавни органи и органи на съдебната власт могат да събират парични суми спрямо определени тарифи, които са одобрени от Министерски съвет.

За МВнР отговаря тарифа №3 в ЗДТ. Според нея таксите за предоставяне на консулски и административни услуги от страна на външното ведомство в задграничните ни представителства са строго фиксирани и не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси.

ЗДТ също така предвижда „недължимо платени такси (да) се връщат по искане на заинтересованата страна“.

Очевидно е, че тук става въпрос за възползване от ситуацията и неосведомеността на българските и чуждестранните граждани, които са се обърнали към услугите на родното консулство.

Очаква се да бъде образувано дисциплинарно производство спрямо консул Свилен Илиев, а от официалния ни посланик в Кралство Нидерландия Румен Александров са изискани обяснения за постъпката.