Истината е, че всяко дете се вълнува от различни играчки. Ако за момичетата куклата е любим предмет, то със сигурност при момченцата толкова голям интерес може единствено да предизвика любимата количка.

Всъщност етапите на развитие у дечицата се менят постоянно и почти с всеки изминал месец от своето съзряване те проявяват предпочитания към различни предмети.

В най-ранна детска възраст, още от самото си раждане, малките съкровища, като че ли могат единствено да се зарадват на някоя музикална играчка, обикаляща над главичките им и издаваща нежни музикални звуци.

Малко по-късно, когато вече умеят да улавят между пръстчетата си различни предмети, те насочват вниманието си към онези забавни играчки, които веднага щом ги поклатиш, започват да издават различни звуци. Това са така наречените дрънкащи предмети.

В по-късен етап от възрастта си децата вече съвсем ясно насочват вниманието си към далеч по-различни модели, като плюшени, дървени, гумени, с които са неразделни по време на баня, пластмасови колички, камиони, китари и други музикални предмети.

В тази статия ще ви посочим шестте най-нужни играчки за децата на възраст между 2 и 5 години, за да може вие да се насочите към най-подходящите детски играчки за вашите малчугани.

1. Дървени играчки

Качествените дървени играчки разполагат с редица предимства, които ги правят предпочитан избор, както на родителите, така и на децата.

Ако искате да възпитате вашите малчугани в любов към природата и околната среда, то дървените играчки са перфектния начин да го направите. Те са далеч по-щадящи към природата от играчките, направени от пластмаса, най-вече поради простия факт, че са изработени от естествени материали, рециклируеми са и могат да се разградят свободно в природата.

Като сериозно допълнение, дървените играчки имат и образователен ефект, особено ако изберете модели като пъзели, конструктори и строители.

2. Книгите

Колкото и странно да ви се струва, това безспорно са най-ценните играчки за децата на тази възраст. Благодарение на цветните илюстрации и кратките текстове в рими, малките съкровища бързо успяват да разберат историята на всеки анимационен герой и да го почувстват като свой приятел.

Освен това книгите са онова нещо, което помага на децата да развият абстрактно мислене, както и да фантазират. Четейки на детето си, вие развивате речниковия му запас, както и самата реч.

3. Плюшена играчка или кукла

Този тип играчки могат да се окажат много полезни за децата, тъй като посредством тях те успяват много по-лесно да се адаптират към самото общество.

Благодарение на куклите най-малките ни съкровища успяват да пресъздават житейските ситуации. Освен това лесно могат да се тренират много от навиците, като хранене, обличане или събличане.

4. Интерактивни

Много от родителите избързват, когато подаряват на децата си подобна развиваща играчка.

Запомнете, че не всеки момент е подходящ, тъй като ако детето не е готово за подобен предмет, то съществува опасност от това то да се почувства отблъснато и да не желае да играе с дадената играчка. В такъв случай съветваме да я скриете и да му я дадете след време.

5. Конструктори

Това са едни от най-полезните детски изобретения. Те успяват да спомогнат за развитието както на фантазията и фината моторика, така и за чувството за симетрия и естетическите възприятия на света около нас.

6. Малки играчки

Те са изключително полезни, тъй като детето лесно се научава да сглобява, но с тях трябва много да се внимава, заради това, че обикновено съдържат частици, които могат лесно да бъдат погълнати.

Ако вече имате някаква идея каква точно играчка бихте желали да закупите на детето си, то бихте могли да посетите специализиран онлайн магазин, където ще откриете наистина огромно разнообразие, задоволяващо всякакви вкусове.