През последните дни напрежението между управляващите и зърнопроизводителите нарасна. От бранша отказаха да се срещнат с правителството, след като премиерът академик Николай Денков нарече исканията им неоснователни.

Невъзможността за диалог между двете страни доведе до организирането на национален протест, чието начало е днес в 10 часа. Представители на земеделския бранш ще блокират ключови пътища в цялата страна.

Днес протестът ще се осъществи основно по главни пътища в страната, но земеделците имат намерение да пренесат шествията си и в столицата. Протестиращите предварително се извиняват на всички пътуващи за причиненото неудобство.

Как се стигна до протеста на зърнопроизводителите

До организирането на мащабен национален протест на земеделци и зърнопроизводители се стигна след като премиерът отново разреши вносът на зърно от Украйна. Като основен довод той изтъкна, че вносът на украинско зърно ще намали инфлацията и ще предложи по-ниски потребителски цени в сектора.

В отговор на това решение на парламента, зърнопроизводителите очакват да понесат щети от нереализирана реколта. Напрежението между двете страни се изостри след като премиерът покани на среща представители на земеделския бранш. От сектора твърдят, че още преди 15 дни са изпратили писмо с притесненията си относно вносът на зърно от Украйна.

По повода на отклонения диалог министър-председателят Николай Денков нарече зърнопроизводителите „терористи“. В отговор председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов посочи, че това изказване е ескалация на протестите от страна на премиера.

В спора межди правителството и земеделците се намеси и председателят на ГЕРБ – Бойко Борисов, който призова за диалог, но и изтъкна допуснати от управляващите грешки.

Сред основните искания на земеделците са продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна. От бранша искат и поставянето на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове, зеленчуци, мляко, млечни продукти, живи животни, местни продукти и мед от Украйна.

Друга част от исканията е изплащане на компенсациите за повишените разходи за производство, които са в следствие от войната като поставения от земеделците срок е до 30 септември.

Очаква се блокада на главни пътни артерии

Днес в 10 часа започва общонационален протест на земеделците, които ще блокират основни пътища в страната. Сред тях са пътят Варна-Бургас, кръговото на Ахелой, Петолъчката, детелината Сливен- Ямбол, Кресна, Драгоман - ГКПП Калотина, началото на автомагистрала Хемус в посока Варна-София.

Блокадата ще включва използване на тежка земеделска техника, която ще бъде позиционирана на повече от 40 важни пътни точки на територията на цялата страна. Очаква се някои гранични пунктове също да бъдат блокирани.