Новината за публикуваното във вторник изслушване на Хайме Мусан – мексикански журналист и запалянко на тема „НЛО“, който показа две малки „тела“, поставени в кутии, всяко с три пръста на ръка и удължена глава, възбуди любопитство и съмнение сред учени и неспециалисти по цял свят.

Твърденията, които журналистът направи под клетва пред Мексиканския конгрес са, че „извънземните“ са намерени в Перу преди 5 години и нямат връзка с каквато и да е форма на живот, позната ни тук на Земята.

По думите на журналиста, екземплярите били открити близо до древните линии на Наска в Перу и са били въглеродно датирани от Националния автономен университет на Мексико със заключението, че са стари около хиляда години, съобщават от Ройтерс.

Такива „извънземни“ не се появяват за пръв път

Оказва се, че ентусиастът на тема извънземен живот не за пръв път прави такова спорно твърдение. Подобни находки в миналото впоследствие са се оказвали останки от мумифицирани деца. Критичният отзвук не закъсня.

По думите на министъра на културата на Перу Лесли Уртеага нито една научна институция в държавата в Южна Америка не е идентифицирала останките като нечовешки и изказа съмнения относно това как екземплярите са напуснали Перу.

„Има наказателна жалба от Министерството на културата срещу някои хора, които са имали връзка с тези господа“, споделя тя пред журналисти по отношение на Мусан и сътрудниците му. И добавя, че ще потърси информация за това как се е случило премахването на обектите, представляващи предиспански костни останки.

„Вчерашната демонстрация беше огромна крачка назад по този въпрос“, споделя в пост в X бившият пилот на ВМС на САЩ Райън Грейвс, който е присъствал на изслушването на Мусан. За него всичко е една необоснована постановка.

Въпросът за „извънземните“ от Перу все още не е разрешен

Мусан твърди, че критикуващите все още не са представили свои доказателства, с които твърденията му за извънземния живот да бъдат опровергани. „Ние правим разследвания от години… те искат да дойдат тук, за да разследват само с приказки.“, споделя той пред Ройтерс.

Университетът, калкулирал възрастта на екземплярите информира в изявление, че работата на Националната лаборатория по масова спектрометрия с ускорители е само за определяне на възрастта на пробите.

На пресконференция вчера, представители на НАСА на свой ред зададоха въпроси относно презентацията на екземплярите в Мексико, публикувайки собствен доклад с препоръки за подпомагане на Пентагона да открие и изследва НЛО. В доклада се казва, че естеството на екземплярите не е идентифицирано и се призовава за прозрачност и предоставяне на проби, достъпни за световната научна общност.