САЩ и Русия с атаки по обекти в Сирия

През последните няколко дни Сирия стана жертва на атаки от САЩ и Русия. На 6 ноември рано сутринта беше предадена информация от Ройтерс, че Русия е атакувала склад за дронове в сирийската провинция Идлиб.

Контраадмирал Вадим Кулит, който е заместник-ръководител от Руския център за помирение в Сирия съобщи, че руските военно-въздушни космически сили са нанесли въздушен удар по склад за дронове на бойци, които са участвали в обстрела на позициите на сирийските правителствени войски.

Няма постъпила информация за мащаба на щетите и дали при атаката има жертви.

От Дамаск отрекоха обвиненията за безразборен обстрел на цивилни райони, които са под контрола на бунтовниците. Сирийската армия обвини самите бунтовници, които определи като ислямски джихадисти за извършените нападения срещу контролираните от правителството райони в провинциите Алепо и Идлиб.

От опозицията твърдят, че след започналата война в ивицата Газа, Москав и Дамаск се възползват от конфликта, за да засилят обстрела в региона, който е под управлението на сирийския президент Башар Асад.

САЩ също удари обекти в Сирия: има жертви

Неправителствена организация, цитирана от Франс Прес, съобщи, че САЩ нанесе удари по източния сирийски град Дейр аз Зур. При атаката са загинали 9 души, които са работели за подкрепената от Иран групировки.

Ударите са били насочени по обекти, които се използват от проирански организации. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди за атаката на американските въоръжени сили по обект в Източна Сирия, който е използван от иранската Революционна гвардия.

Атаката е обявена като отговор към непрестанните нападения срещу американски военнослужещи в Близкия изток. В изявлението си Лойд Остин предупреди, че атаките срещу ирански войски трябва да спрат. Той заяви, че ако това не се случи, САЩ няма да се поколебае да предприеме необходимите мерки, за да защити народа си.

На територията на Сирия има 900 американски войници, а в съседен Ирак броят им е 2500. Тяхната мисия е да помагат на местните сили, които се опитват да предотвратят действията на Ислямска държава.

От израелска страна също се съобщава за нанесени удари по позиции на ливанско шиитското движение Хизбула в Южна Сирия. Лондонска неправителствена организация предаде, че според нея мишена на израелските удари са военни обекти, които включват подразделения на сирийската противовъздушна отбрана.

С нарастването на конфликта между Израел и Хамас, Съединените щати побързаха да подсилят присъствието си в района. Още след избухването на военните действия на територията на Израел, от САЩ бяха изпратени военни кораби и изтребители в района.