Кой е най-добрият начин да помогнете на семейството си да се справи с развода? Всяко семейство и ситуация са различни, но има някои напътствия, които ще намалят стреса.

Родителите трябва да ги интерпретират по свой начин, но честността, чувствителността, самоконтрола и времето ще помогнат много.

Помогнете на децата да се справят със своите чувства

За развеждащите се и вече разведени родители е важно да седнат с децата си и да ги насърчават да говорят за това, което мислят и чувстват. Най-често децата имат усещане, че губят семейството си и може да обвинят някой от родителите, или и двамата за това.

Така че бъдете готови да отговаряте на въпроси. Ако мислите, че можете да се разстройте твърде много, помолете някого, например роднина, да поговори с тях.

Добре е децата да виждат родителите си тъжни, но прекалената емоционалност може да ги накара да се чувстват отговорни за тези неприятни чувства. Също така има вероятност детето да се почувства виновно, че то е причина за проблема. Особено, ако са чули, че родителите им се карат за нещо, свързано с него.

Обикновено реалното въздействие от развода се усеща за около 2-3 години. В този период, някои от децата, в зависимост от възрастта и развитието, изразяват чувствата си, но други просто не намират думите.

Вместо това те просто отреагират по някакъв начин или са депресирани. При учениците това се забелязва в понижаване на оценките или загуба на интерес към различни дейности.

Може да се изкушавате да кажете на детето си да не се чувства по някакъв начин, но то има право да го прави. И ако се опитвате да го насилите да бъде щастливо е по-вероятно то да спре да споделя истинските си чувства с вас.

Запазете споровете и конфликтите далеч от децата

Трудно е, но е важно да запазите лошите думи за бившия партньор далеч от ушите на децата. Проучване показва, че единственият най-голям фактор при адаптацията в дългосрочен аспект на деца, чиито родители за разведени, е конфликтът между родителите, на който стават свидетели.

Това поставя децата в наистина трудна позиция, ако те искат или трябва да вземат страна, или ако слушат негативни коментари за единия родител.

Опитайте да не използвате децата като пратеници или посредници

Дори и да е изкушаващо да използвате децата като пратеници, не го правете. Има толкова много други начини да комуникирате с бившия партньор за посещенията, здравни въпроси или проблеми в училище.

Очаквайте трудности при приспособяването на детето към ново семейство

Новите връзки и повторните бракове са сред най-трудните страни на справянето с развода. Те могат да причинят още повече стрес и трудности, затова говорете често с детето и опитайте да предотвратите нови проблеми.

Намерете начин как да намалите стреса и във вашия живот

Родителите трябва да се грижат и за своето здраве. Затова разберете как по свой начин да се справяте със стреса. Намерете приятели, на които можете са разчитате, запазете някои стари семейни традиции, докато създавате нови спомени.

Научете децата си как да се грижат за духа и тялото си през трудните периоди, за да станат по-силни и издръжливи.