В Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40. Т.е. става дума за тези, които се дължат от страна на работодателя.

В Народното събрание Правната комисия прие и предложението на Йордан Цонев от ДПС. Сега освен, че държавата ще заплати 60% от възнагражденията на работниците, ще плаща и 60% от осигуровките им.

Менда Стоянова заяви, че до момента са регистрирани 344 кандидатствали фирми. Работниците, до които ще бъде достигнато, са над 4000 души.

„Решихме да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, коментира пред медиите Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия каза още, че ще се поемат само вноските на работодателя докато личните си остават за сметка на работника.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", бе категорична Стоянова.

Поглед към останалите

Онези хора, които са в неплатен отпуск и самоосигуряващи се ще ги очаква възможността да изтеглят безлихвен кредит в размер до 1500 лв. до три поредни месеца. Условията около кредита са облекчени.

Срокът за погасяване е до 10 години, а гратиснияt период за внасяне е от 3 до 5 години. Тук е важно да се отбележи, че при евентуално забавяне на вноски по кредите и лизингите, няма да бъдат начислявани никакви лихви.

Малките и средни предприятия

„От безлихвено финансиране до 100 000 лв. ще може да се възползват малките и средни предприятия. Тук също важи срок за връщане 10 години.

Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", бяха думите на Менда Стоянова.

По казаното пред медиите се разбра, че спират субсидиите на партиите за периода на извънредното положение.