Летището в столицата на руската република Дагестан – Махачкала беше щурмувано от десетки мъже след кацането на самолет от Израел. Талпи от хора се изсипаха на пистата при пристигането на полет с израелски пътници. На видеозаписи разпространени от агенция Ройтерс се вижда как мъжете нахлули на летището развяват палестински флагове, чупят стъкла и тичат по пистите и летището.

Преобладаващото население на република Дагестан изповядва исляма. Поради тази причина този щурм се смята за проява на антисемитизъм. За укротяване на бунта се е наложило намесата на руската агенция за гражданско въздухоплаване. След гражданския бунт летището в Махачкала беше затворено за пристигащи и заминаващи полети.

Над 20 души сред, които цивилни и полицаи бяха ранени при инцидента. В болница са приети 10 души като състоянието на двама от тях е тежко. Около 60 човека са арестувани във връзка с бунта и се смятат за организатори на размириците.

По информация на местни руски медии, преди да нахлуят в терминала, някои демонстранти са се опитали да проверят паспортите на хора, които са напускали летището, в търсене на израелски граждани.

Зеленски: Русия губи контрол над ситуацията в страната

Украинския президент Володимир Зеленски, заяви че демонстрацията на летището в Дагенстан показва, че Русия започва да губи контрол над ситуациите, които се случват на нейна територия. Според него това е втория признак за нестабилността на управляващите в страната след бунта на Вагнер в края на юни месец.

Зеленски коментира още, че в стремежа си Москва да запази позициите си във войната с Украйна допуска да „зарази собствената си територия с такова ниво на омраза и деградация“. Това води до загуба на контрол над събитията от управляващите.

Според Кремъл нападението на летището е в резултат от чужда намеса

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че нападението на летището в Махачкала до голяма степен е резултат от чужда намеса. Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов подкрепи това твърдение и добави, че безредиците са организирани от украинска територия. Тези становища не са потвърдени от никакви доказателства.

Песков добави за среща с президента Путин, на която ще се обсъдят „опитите на Запада да използва събитията в Близкия изток за разделяне на руското общество“.

От Белия дом категорично отхвърлиха руските обвинения за украинска и западна намеса за организиране на размириците в Дагестан. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби определи руските твърдения като класически руски подход – да се обвинява някой друг, когато нещо се обърка в страната. Той също заяви, че Западът няма нищо общо с бунта в Дегестан.