Израелска правителствена организация, която отговаря за сътрудничеството в региона обяви, че ще бъде позволено оказването на хуманитарна помощ на цивилните в ивицата Газа. Отговорникът на гражданския отдел „Координация на правителствените дейности в териториите“ коментира пред журналисти увеличаването на доставки на хуманитарна помощ, което беше отправено като молба от САЩ.

В тази връзка е създаден общ механизъм между САЩ, Египет и ООН, който има за цел да ускори доставянето на хуманитарни помощи, което се извършва през граничния пункт между Египет и Израел „Ницана“. Този ГКПП се намира на 40 км от ивицата Газа. Преди влизането на камиони в на територията на Израел ще бъде извършвана проверка за наличието на оръжия в товара. ООН ще има ангажимента да разпредели помощите след като те бъдат доставени в ивицата Газа. 

Снабдяване с хуманитарна помощ на цивилното палестинско население

В неделя през граничния пункт между Египет и ивицата Газа "Рафах" с влезли 33 камиона натоварени с хуманитарна помощ. От 21 октомври е възобновено доставянето на помощ за местното население, но то се случва постепенно.

Автоколоната, която беше допусната вчера е най-голямата до сега, но това не е достатъчно, за да покрие нуждите на засегнатите цивилни граждани. В ежедневния доклад за войната между Израел и Хамас се казва, че хуманитарна помощ е необходима редовно, за да се предотврати влошаването на ситуацията в ивицата и също така избягването на напрежение между гражданите.

Израел вече блокира доставката на гориво за ивицата Газа с опасенията, че Хамас ще го използва за производството на оръжия и експлозиви. Това създава особено остра нужда от гориво, което да се използва за работа на медицинското оборудване.

Жители на ивицата Газа разграбват складове за хуманитарна помощ 

След доставката на помощи, която беше извършена с влизането на конвой от 33 камиона натоварени с принадлежности и хранителни стоки от първа необходимост, жители на градовете в Газа започнаха да нахлуват в центрове за раздаване на помощ.

Хиляди цивилни нахлуха в складове и започнаха да заграбват основни продукти за оцеляване. Това беше предадено от агенцията на ООН, която отговаря за подпомагане на работата на палестинските бежанци в Сирия.

В изявлението се казва, че това е тревожен знак за разпадането на гражданския ред след три седмици на военни действия и пълна обсада на ивицата Газа.

Има огромен риск системата за доставяне на хуманитарни помощи да се разпадне, поради честите въздушни удари.

От 21 октомври до територията на ивицата Газа достигат общо 117 камиона с хуманитарна помощ, като по-голяма част от тях около 70 са съдържали медицински принадлежности, 60 хранителни продукти и 13 вода и санитарно оборудване.