Президентът сезира Конституционния съд за налагането на такси за внос и транзит на газ през България. Това породи остра критика от страна на управляващите. Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев обвиниха президента Радев, че не защитава интересите на страната.

На 13 октомври беше направена промяна в законодателството, която е обвързана с въвеждането на такса от 20 лв на мегаватчас за преминаването на руски газ през територията на страната. По този начин се доставя газ към Унгария и Сърбия и въведената промяна провокира остри критики към България от страна на двете държави.

Тези законови промени могат да донесат няколко милиона лева приход на страната. Другата цел на въведената такса е да ограничи руското енергийно влияние.

Президентът Радев пусна искане до Конституционния съд, в което посочва, че с въвеждането на тази такса се ограничават редица положения в конституцията на страната. Той посочва, че оспорените текстове не отговарят на законовите норми за данъците и таксите. Основния казус произлиза от това, че не е ясна правната природа на вноската, защото не е посочено дали тя представлява данък, такса или мито.

От пресцентъра на президентството изтъкват и други противоречия с правилата за упражняване на законодателна проява и принципите на правова държава обвързани с правото на собственост и свободна стопанска инициатива.

В съобщението на президента Радев е посочено и наличието на митнически съюз между държавите членки от ЕС, в който е въведена забрана за мита между тях.

Асен Василев: президентът не защитава националния интерес

Министърът на финансите Асен Василев и премиера на страната акад. Николай Денков се изказаха по повод сезирането на КС от президента. Според тях той не защитава националния интерес на България.

Денков е категоричен, че действията на Радев са против интересите на страната и намекна, че президента може да защитава интереси на друга държава – Русия, Сърбия или Унгария.

Министър-председателят също уточни, че информацията във връзка с таксата към „Газпром“ е изпратена към ЕК и от там следва да я разгледат. Очаква се ако има коментари по техническата реализация те да бъдат изпратени.

Асен Василев също изказа крайно мнение за действията на президента като ги нарече срам за президентската институция. По думи на министъра на финансите нито една държава не може да оспорва таксата по съдебен ред, тъй като горивото, което преминава през страната ни не поскъпва. Наложената такса се дължи от „Газпром“.

Според управляващите Булгартрансгаз“ не е заплашен от фалит и страната ни има право да налага такси за транзит на горивото. Мярката има за цел не да увеличи цените на газа в Унгария и Сърбия, а да намалеят печалбите на „Газпром“.