Изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник Любомир Спасов съобщи в ефира на НОВА, че на 12 септември, абонатите на дружеството ще имат отново топла вода.

Махат пломбите на парогенераторите

Спасов добави още, че в момента е задвижена процедурата по премахване на пломбите на двата спрени през миналия месец парогенератора. По време на извършените проверки през август беше намерено голямо количество бали със слама. Те предстои да бъдат предадени на друго подобно дружество, което има налични всички нужни разрешителни, за да ги изгори.

Според Любомир Спасов няма как изгорената от тях слама да причинява замърсяване на въздуха на град Перник. Горивната станция на топлофикацията е пригодена за въглища и изгарянето на слама няма как да е проблем за чистотата на въздуха.

От страна на РИОСВ, представлявана от Анелия Дренска все още няма категоричен отговор дали изгорената биомаса може да замърси до такава степен атмосферата над града.

Констатирани са редица нарушения

Тя заяви, че въпросната биомаса, която всъщност е слама, е била изгаряна като неразрешено гориво, следвайки настоящото действащо комплексно разрешително на „Топлофикация Перник”. Това автоматично означава за всички компетентни институции, че става въпрос за нарушение.

Анелия Дренска допълни още, че няма как да се направят сравнения дали въздухът над Перник е по-чист сега, след спирането на парогенераторите, спрямо минали моменти.

Според нея „Топлофикация – Перник“ е проверявана многократно във връзка с последните сигнали и са наложени всички нужни мерки и са дадени предписания какво да се изпълни. На въпросното дружество са наложени и различни санкции, а в близко разположените ТЕЦ-ове текат засилени проверки.

Служители на РИОСВ дежурят 24 часа в ТЕЦ-а

В ТЕЦ „Република“ са предвидени 24-часови дежурства от страна на служители на РИОСВ – Перник. Кметът на града Вяра Церовска заяви, че липсата на топла вода е предизвикателство за всички жители на Перник, но все пак е било намерено решение.

Тя добави, че работата на ТЕЦ – Перник е определяща за града, не само за комфорта на жителите, но и за здравето и спокойствието им. Според нея през изминалите години е постигнато значително подобрение в качеството на въздуха, който дишат хората в Перник.