Независимо дали искате да натрупате мускулна маса, да отслабнете, или просто да се научите да водите по-здравословен начин на живот, необходимо е ежедневно да си набавяте оптималното количество хранителни вещества, което да гарантира нормалното функциониране на организма.

Динамиката на съвременната реалност все повече и повече налага определени стандарти на живот, които ни карат да разнообразяваме диетата си, за да можем да се чувстваме добре в тялото си.

Два са елементите, които са фундаментални за по-висока жизненост, издръжливост и енергичност – редовните физически упражнения и храненето. Разбира се, според това какви са предпочитанията ни, винаги можем да се фокусираме върху един от тях. За да постигнем възможно най-добри резултати обаче, трябва да ги обединим.

Както имате силна воля за експлозивните тренировки във фитнеса, така и трябва да имате силна воля за спазването на стриктна диета. За различните хора двете могат да бъдат предизвикателства от различна величина.

Въпреки това не трябва да поставяме едното пред другото, а да открием баланса между двете. Преработените и висококалоричните храни са враг номер едно на здравословното хранене. В стремежа си да ги направят вкусни и дори пристрастяващи, производителите използват консерванти, които могат сериозно да повлияят на здравето ви.

Затова трябва да подбирате внимателно какво ядете, да снабдявате тялото си с основните хранителни вещества, за да бъдат тренировките ви впоследствие наистина ползотворни. Качествен протеин може да откриете във фитнес магазина за хранително добавки Workout.bg.

В организма се съдържат два вида нутриенти – макронутриенти и микронутриенти. Разликата между двете е в храната – първите съставляват по-голяма част от нея, а вторите – по-малка.

Под категорията на макронутриентите спадат протеини, мазнини, въглехидрати, фибри и вода. В тази публикация ще се фокусираме върху ползите от балансирания прием на протеините.

Протеинът, наричан още белтък, е може би най-известната структурна единица на живата материя. Без значение дали сте фитнес маниак, или човек, който тепърва започва да навлиза в света на фитнеса, малко вероятно е да не сте чували за протеините.

Най-често се използват като хранителна добавка, когато не могат да се набавят по естествен начин. За тези хора, които не са посветени в тайните на спорта и физическото здраве, обикновено всичко, което е свързано с прием на нещо различно от ежедневното меню, се асоциира с вреда.

Затова в тази статия ще се опитаме да убедим дори и най-големите скептици в ползата от прием на протеин като добавка. За да бъде това възможно обаче, е редно първо да имаме научна обосновка.

Функции на протеина

Функциите на протеините са изключително много и важни, за да функционира тялото ни пълноценно. Изградени са от различни аминокиселини, които снабдяват с кислород кръвта ни, подсилват имунната система и подпомагат натрупването на мускулна маса.

Аминокиселините, които се съдържат в протеините, са 20 вида, като 9 от тях тялото не може да произвежда само. Те спомагат в изграждането на тъканите и производството на други жизненоважни молекули като ензими, хормони, невротрансмитери и антитела.

Има няколко фактора, които диктуват какъв трябва да бъде приемът на протеин. Имайте предвид, че той никога не бива да замества хранителния режим. Както с всеки друг продукт, прекалената употреба на протеин може да доведе до здравословни проблеми като например покачване нивата на амоняк и урея в кръвта.

Натравянето с протеин се дължи и на недостатъчно набавяне на останалите два основни макронутриента – въглехидрати и мазнини. Препоръчителният прием на протеин е 0.8 г на килограм от телесното тегло. Това може да варира обаче спрямо височината, теглото, здравословното състояние и активността на човека.

Един професионален атлет се нуждае от много повече количество протеин, отколкото средностатистическия човек, който посещава фитнес залата няколко пъти в седмицата.

За да създадем нещо, първо трябва да разполагаме с материал, който да обработим. Същото важи и когато целим да развием пълния потенциал на тялото си. За тази цел обаче е нужна мускулна маса, която да трансформираме с усилните тренировки във фитнеса.

Протеинът прави точно това – помага ни да изградим мускули, като същевременно играе роля във възстановителните процеси не само след тренировка, но и когато сме боледували. Вирусните инфекции могат да бъдат големи предизвикателства пред имунната ни система и един от начините да ѝ помогнем да се бори с тях е като си набавяме оптимално количество протеин.

Видове протеин

Съществуват два вида протеини – пълноценни и непълноценни, и се разграничават чрез източниците, от които можем да си ги набавяме.

Пълноценните се съдържат в храни от животински произход, а непълноценните – в растения, семена и ядки.

Първите са концентрирани източници на протеин, които съдържат малко количество мазнини и въглехидрати, докато вторите имат по-балансиран състав – не доминира количеството протеин, а това на въглехидрати.

Някои от най-добрите източници на пълноценните протеини са червено месо (телешко, свинско, агнешко), пилешко (пуйка, пиле), риба (сьомга, скумрия), яйца и различни видове млечни продукти.

Това, че повечето протеини се съдържат в месото, не значи, че вегетарианците са лишени от опции. Богати на протеин храни са и ядки, семена, тофу, боб, леща и други. Както казахме обаче, непълноценните протеини не съдържат всички видове аминокиселини или поне не в нужните количества. Затова тези от вас, които са вегетарианци или вегани, трябва да заложат на по-многообразна диета.

Протеинът като хранителна добавка

Голяма част от хората успяват да си набавят безпроблемно необходимото количество протеин от храните, които консумират. Въпреки това обаче за някои може да бъде трудно – или трудно го усвояват, или просто не могат да отделят времето/вниманието за определен режим на хранене.

Удобството от хранителните добавки елиминира оправданията, че не можем да спазваме стриктна диета, богата на протеин. Тези добавки се консумират най-често под формата на протеин на прах, която се разтваря в течност, но вкусът им може да бъде неприятен за някои.

Затова се предлагат в различни вкусове (ягода, ванилия, шоколад, банан и други). Без значение дали трябва да качите мускулна маса, или да редуцирате тегло, приемът на протеин след тренировка може да бъде това, от което се нуждаете.

Освен на прах протеинът идва и под формата на барче. Баровете са предпочитани дори от хора, които не се занимават с фитнес, тъй като могат да бъдат перфектен заместител на десерти.

За непосветените на физическите упражнения хора шейкърите, пълни с разни видове хранителни добавки, обикновено са асоциирани само с професионалните спортисти и културисти.

Въпреки това все повече и повече хора се възползват от предимствата на добавките, тъй като са чудесен начин за водене на балансирана диета, която да осигури на тялото ни веществата, които да ни поддържат здрави и жизнени.