Вчера около 14:30 часа централно европейско време е получена информация, че 59-годишният премиер на Словакия Роберт Фицо е прострелян. Стрелбата е станала в Хандлова, в централната част на Словакия, пред Дома на културата, където заседава правителството. Словашкият президент потвърди за нападението и го определи, като „брутална атака“ над премиера.

Фицо е излязъл сред насъбралите се хора пред сградата, за да се срещне със симпатизантите си,. когато е бил ранен, а предполагаемият нападател бързо бил повален на земята и задържан от полицията. Премиерът е откаран с хеликоптер до университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица. От кадрите на местните словашки медии пък разбираме, че премиерът е изнесен на носилка до хеликоптера и е покрит с чаршаф. Междувременно органите на реда са отцепили района на инцидента и са евакуирали хората от Дома на културата.

За стрелецът се знае, че е 71-годишен мъж, писател от Левице. Очевидци на стрелбата твърдят, че мъжът стрелял няколко пъти по словашкия премиер, докато премиерът се ръкувал със събралите се негови привърженици. Словашкото правителство смята, че мотивът за стрелбата е политически.

След неприятната и шокираща случка, за да се подсигури безопасността на останалите членове на правителството е наета извънредна охрана.

Премиерът вече е в съзнание и без опасност за живота

След като Фицо беше прострелян, първоначалната информация бе, че състоянието му е критично и има опасност за живота му. Нападателят прострелял премиера в областта на корема, а след това в опит да се спаси живота му, последва 3-часова операция.

Операцията очевидно е минала успешно, защото днес сутринта се разбра, че състоянието на Фицо се подобрява и той вече е в съзнание, без опасност за живота.

Междувременно Европейските лидери изразиха съчувствие с премиера и осъдиха остро атаката. Германският канцлер Олаф Шолц, изрази шока си от ситуацията и заяви, че в европейската политика няма място за насилие и такива действия са недопустими.

Урсула фон дер Лайен също осъди стрелбата по премиера и коментира, че подобни актове подкопават най-ценното ни благо – демокрацията.

За ръководството и възгледите на Роберт Фицо има полюсни мнения. Припомняме ви, че премиерът, заедно с партията си спечелиха парламентарните избори в Словакия е края на септември миналата година. Кампанията, която водеше партията бе изпълнена с проруски и антиамерикански послания, което освен привърженици ѝ спечели и много врагове. А от това последваха многократни митинги в столицата на Словакия и в цялата страна в знак на протест срещу политиката на премиера Фицо.