Надзорният съвет на Националния осигурителен институт реши окончателно, че пенсиите ще се увеличат с 11%. Увеличението ще влезе в сила от 1 юли. До гласуване относно процента, с който се увеличават пенсиите се стигана след като стана ясно за разминаване между прогнозите и реалните данни, от които зависи този процент.

Първоначално беше предвидено ръстът да е 11 на сто, но служебният кабинет предложи процента да бъде намален до 10 на сто. Това породи полемика между главни политически формации. Като основна роля в тях има коалицията ПП-ДБ, защото предложението от увеличение с 11% на пенсиите беше предложено от кабинета „Денков“.

Темата за увеличаване на пенсиите предизвика политически дебати и искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Въпреки това Надзорният съвет на НОИ е органът, който решава какво ще бъде окончателното увеличение. Това се случва след като 50 плюс 1 от членовете на съвета гласуват за определен процент.

Снощи се проведе брифинг по темата, където служебният министър председател Димитър Главчев каза, че увеличението ще остане 11% както е заложено до сега в Закона за държавния бюджет.

Точния процент на увеличението на пенсиите се изчислява според „швейцарското правило“, което включва 50% от инфлацията плюс 50% от ръста на осигурителния фонд.

Промени в бюджета

По повод увеличаването на пенсиите се наложиха промени в бюджета. В него бяха заложени 1,1 млрд. лв за увеличението на пенсиите. Изчисленията са направени с допускането за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година от 12,9% и средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%.

Възникнаха спорове между ГЕРБ и ПП-ДБ

Разногласията за точния процент, с който ще се увеличат пенсиите породи спорове между две от главните политически формации. Според Асен Василев, служебният кабинет се готви „да открадне“ от джоба на пенсионерите по 8 лв, ако пенсиите се увеличат с 10%, а не с 11%. Той обяви, че ще настоява за свикване на извънредно заседание в парламента по този въпрос.

Междувременно ПП-ДБ внесе в парламента искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, което да се проведе днес от 15 часа. На него ПП-ДБ държат да се вземе решение за задължаване на НОИ и правителството да изпълнят бюджета така както е писан и гласуван от кабинета „Денков“.

Какво следва

Според разчети и прогнози на Финансовото министерство показват, че през следващите няколко години индексацията на пенсиите ще е все по-ниска. През 2027 година се очаква да се стигне до ръст само от 4%, ако размера на инфлацията се запази.