Доставките на руски газ за Унгария ще бъдат пренасочени от западния към южния маршрут по "Турски поток‘, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, съобщи БГНЕС.

Заради проблемите по северния маршрут Унгария е получила 30% по-малко газ от Русия през Австрия.

„Това количество сега ще бъде компенсирано чрез преносочване към южния маршрут“, каза Сиярто.

Той съобщи още, че Унгария е постигнала окончателно споразумение с "Газпром" за отлагане на плащанията за руски газ.

Унгарският министър на външните работи заяви след разговорите с ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че Будапеща се нуждае от по-нататъшно сътрудничество с компанията като надежден доставчик на природен газ в контекста на дългосрочната енергийна криза в Европа.

"Целта на разговорите ми днес с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер беше да се уверя, че „Газпром“ е заинтересован от дългосрочно сътрудничество с Унгария. Настоящата енергийна криза в Европа не е краткосрочна, а дългосрочна. Ето защо се нуждаем от това "Газпром" да остане надежден доставчик на природен газ в дългосрочен план и да можем да разчитаме на него", каза Сиярто. 

Още жертви на поскъпването на газа

Басейните в известните унгарски пещерни бани Miskolctapolca станаха жертва на покачващите се цени на газа. Посетители идват в огромната пещера от преди римско време, за да се къпят в нейните естествено затоплени води. През последните години мястото разчита на газ за повишаване на температурите в басейните и пещерите, особено през зимата.

Пещерата има пет зали за къпане и лабиринтни пасажи с масажни струи. Тя затвори в понеделник за неопределен период от време. „Трябва да затворим поради една единствена причина - използването на газ през трите месеца от октомври до декември ще струва допълнителни 140,000 долара“, каза главният изпълнителен директор Юдит Немет.

Вчера COVID, днес – цени на газа

Затварянето ще има неизбежно въздействие върху хотелите и къщите за гости и други туристически бизнеси в околността – тревожен знак за индустрия, която едва наскоро започна да се възстановява от пандемията от COVID-19.

Клиенти, които се къпят във водите за последен път преди уикенда, казаха, че все още се надяват на отсрочка в последния момент.

„Не мога да разбера затварянето на такъв прекрасен комплекс. Правителството подкрепя всякакви неща. Не можеха ли да дадат малко и на това?“, попита Андреа Муска, докато отпочиваше в един от басейните.

„Хотелите ще фалират, тъй като са зависими от това“, добави съпругът й Кароли Керези.

Правителството предостави финансова помощ за малки и средни предприятия, работещи в ключови вериги за доставки в производствения сектор, за да се справят с нарастващите разходи за енергия, но все още не е предложило помощ на сектора на услугите.

„Ако можем по някакъв начин да намерим енергийно ефективен начин да заменим това огромно покачване на цената на газа, и ако можем да получим някаква помощ, тогава веднага ще започнем да проучваме тази възможност“, каза Немет.