България беше спомената като съпричастна държава с взрива на Кримския мост. Анализ на темата направиха в бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и директорът на Европейския съвет по външна политика Весела Чернева.

По думите на Чернева българското общество непрекъснато е обект на опити да бъде сплашвано и паникьосано.

„Разбира се, че трябва да сме загрижени за това, което става в Украйна. Разбира се, че това има своите ефекти върху нашите икономика и сигурност, но не може всеки фишек да създава такава паника”, категорична е тя.

Спецслужбите: Камионът бомба, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

„Русия открай време казва, че тя не воюва с Украйна, тя воюва с НАТО. Въвличането на натовски държави и в този специален инцидент е изцяло в полезрението и в желанието на Русия да продължава тази пропаганда”, смята Милен Керемедчиев.

Според Весела Чернева вратата, през която влиза пропагандата на Русия, е недоверието на българите към институциите. Бившият зам.-министър на външните работи пък нарече позицията ни във външната политика е „шизофренна”.

Обстановката в Киев е спокойна. Това каза университетският преподавател в украинската столица доц. Даниел Бенатов. Вечерта обаче на няколко пъти са се задействали сирените.

„Всичко е спокойно и хората вече са на работа. Няма задръствания и никой не бяга. Кметът на Киев каза, че има вероятност от прекъсвания на електричеството, но в последните две вечери токът не е спирал”, добави той.

Защо замесиха България в международен скандал

Умисълът и провокацията в замесването на България във взрива на Кримския мост са очевидни . Това се прави, за да може да се влезе във вътрешния дебат у нас преди свикването на НС. Цели се той да създаде страх сред населението, че България може да бъде обвинена от Русия в тероризъм. Провокацията не успя, за нормалните хора беше абсолютен провал. Това каза бившият външен министър Надежда Нейнски за "Твоят ден".

„Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат“

По думите ѝ оттук нататък важни са реакциите на президента и партиите.

"Русия се опитва умишлено да въвлече България в скандал. Има един сигурен начин, по който Митрофанова няма да остане в залата – ако бъде гласувана военна помощ за Украйна.

Сега е точно времето, когато това предложение трябва да бъде подложено на гласуване. Русия иска нова геополитическа реалност в Европа.

С анексирането тя иска да представи войната не като нахлуване, а като война със Запада. Спекулацията искаше да продължи към хипотезата, че НАТО участва във войната.", смята тя.