Стана ясно - първият проучвателен мандат е неуспешен. Вчера Мария Габриел върна папката с мандата на президента Румен Радев празна с думите „Папката, която връщам е празна, защото в нея няма да допусна да има имената на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а резултат на задкулисни договорки“.

Това решение обаче идва вследствие на разговори с втората формация в парламента, които доведоха до подписване на „Декларация за национално отговорно управление“. Плановете се договорките по нея да бъдат вкарани в действие с втория мандат, който се връчва на ПП-ДБ.

Каква е формулата за управление, договорена между ПП и ГЕРБ

Формулата за ротация е разписана в декларацията и обхваща период от 18 месеца.

Според описаното в нея, в първата половина от периода правителството ще бъде оглавено от акад. Николай Денков, който ще заема поста на министър-председател. В първите 9 месеца Мария Габриел ще заема поста на единствен заместник министър-председател и министър на външните работи. След като периодът изтече, акад. Денков трябва да подаде оставка и така да „освободи“ поста за Мария Габриел.

Щом оставката бъде приета, отново ще бъде задействана конституционната процедура за съставяне на правителство и съответно ще бъде връчен мандат на първата парламентарна формация – ГЕРБ. Тогава плановете са Мария Габриел да предложи състав на кабинет, който да бъде оглавен от нея. Във вторите 9 месеца акад. Николай Денков ще заема поста на заместник министър-председател.

Промени в състава на кабинета ще се извършват само при съгласието и на двете страни.

Всичко това засега обаче е план, който трябва да получи конституционно мнозинство в парламента и то на няколко пъти. Веднъж в подкрепа на мандата на ПП-ДБ (вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, чието връчване предстои), след изтичане на първите 9 месеца – за гласуване на оставка и още веднъж – за подкрепа на новия кабинет, оглавен от Габриел.

Как се стигна до нестандартното за страната ни решение

Очевидно плановете за правителство на първите две парламентарни групи са със „срок на годност“ 18 месеца, до изтичането на който се планира стабилизация по най-важните въпроси в управлението на държавата.

"Сега, когато е ясно, невъзможно, бих казал, да се реализира първият мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, която трябва да се уточни. Но е добра основа, да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства, в които се намираме…“, сподели акад. Денков.

Решението идва вследствие обсъждане на основните приоритети за страната. Акад. Николай Денков заяви, че сред важните управленски действия, с които правителството ще се ангажира са интеграцията на България в Шенген, конституционна реформа в съдебната власт, приемане на годишния бюджет и връщане на машинния вот.

„Правителството ще изпълнява съгласуваната законодателна и управленска програма. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на България, в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинации на регулаторните органите, избрани от парламента, с оглед най-добър подбор на личности с високи професионални и морални качества. Законодателната и управленската програма ще бъдат приложени“, коментира Мария Габриел.

Ротацията не е непознат похват във време на политическа криза. У нас се стига до това решение, след като почти 2 години страната ни е в политическа безизходица. Политическата несигурност отложи целевата дата за приемане на еврото, както и одобряването на законопроект за бюджета за 2023 г. Постоянните трусове във властта възпрепятстваха и възможността България да използва фондовете на ЕС за възстановяване след пандемията.