Икономиката на Сингапур може да навлезе в рецесия в следствие на удара от епидемията от коронавирус, заяви днес министър-председателят Ли Сян Лун, добавяйки, че градът-държава се подготвя за „сериозен“ удар в предстоящите тримесечия, предава британската информационна агенция Reuters“.

„Ударът ще бъде значителен, поне в следващите няколко тримесечия. Темпът на заразяване е много интензивен“, заяви той във видео интервю, публикувано в личната му страница в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Не мога (със сигурност) да кажа дали ще имаме рецесия или не. Възможно е, но едно е сигурно – нашата икономика ще понесе сериозен удар“, добави Ли, посочвайки, че основното летище на Сингапур е ударено сериозно поради намаляване на полетите с близо една трета.

Опасенията за рецесия се разпространяват и сред останалите страни

Към този момент Сингапур има въведена забрана за всички посетители от Китай, който е и най-големият източник на туристи за града-държава.

В същото време други държави препоръчват да не се пътува до Сингапур, който има една от най-високите заболеваемости от коронавирус извън Китай – цели 58 регистрирани случая на заболели.

Производственият и търговският сектор на Сингапур също могат да претърпят загуби в следствие на икономическите проблеми в Китай породени от коронавируса.

Азиатският бизнес хъб, както често е оприличаван Сингапур, вече показваше признаци на възстановяване от най-ниския си ръст на икономиката за последното десетилетие – 0.7% - когато избухването на заразата достигна и града-държава в края на миналия месец.

В понеделник, 17 февруари, Сингапур предстои да представи окончателните данни за ръста на икономиката си през последното тримесечие на миналата година, а икономистите очакват сериозна ревизия на прогнозите за икономически ръст през 2020 година, които към момента са в диапазона 0.5-2.5%.

Във вторник се очаква сингапурското правителство да представи голям пакет от бюджетни мерки, с цел омекотяване на икономическия удар от епидемията.

Някои анализатори вече предричат най-големия дефицит от повече от десетилетие за града-държава.