Япония не разглежда въпроса за отмяна или отлагане на Летните олимпийски игри през 2020 година, които ще се проведат в Токио, заради разпространението на новия китайски коронавирус, заяви председателят на организационния комитет на игрите Йоширо Мори, предава руската информационна агенция Sputnik“.

„Искам отново ясно да заявя, че отмяната или отлаганото на Игрите в Токио не е разглеждано като въпрос“, заяви Мори по време на среща с Международния олимпийски комитет.

Според него организаторите ще „работят с правителството и ще реагират спокойно“ на всякакви проблеми, свързани с епидемията.

Летните олимпийски игри през тази година ще се проведат в столицата на Япония Токио от 24 юли до 9 август.

В страната на изгряващото слънце вече са регистрирани повече от 200 потвърдени случая на заразени с китайския коронавирус, включително 218 души, които са на борда на круизния кораб „Diamond Princess“, който към момента е под карантина в Йокохама.

Вирусът продължава да се разраства, смъртните случаи нарастват

Към днешна дата официално регистрираните смъртни случаи в следствие на китайския коронавирус, вече са 1 355 души.

Броят на заразените почти достигна 60 000 души, като само за едно денонощие са регистрирани повече от 15 000 нови случаи.

Междувременно властите в провинцията Хубей, която е огнището на заразата, промениха дефиницията на „заразен“, като в нея вече се включват и „клинично диагностицираните случаи“ чрез рентген на белите дробове.

До този момент китайските власти са документирали случаите на заразени с вируса единствено чрез лабораторни изследвания.

Световната здравна организация вече похвали властите в Китай за тяхната „прозрачност“ след избухването на епидемията от новия коронавирус, като според тях Пекин се е справил „далеч по-добре“ от последната подобна епидемия от „САРС“ (тежък остър респираторен синдром) през 2002-2003 година, когато мащабът на заразата беше прикриван дълго време.