Вчера, на 15 януари, президентът на Русия Владимир Путин направи ежегодното си обръщение пред Федералното събрание в Москва.

В рамките на час и 12 минути Путин засегна много от горещите теми, вълнуващи руските граждани, сред които външната политика, демографията, ролята на губернаторите и Държавния съвет, увеличаването на помощите при майчинство и други.

Руският президент обяви и започване на инициатива за внасяне на ключови поправки в Конституцията на Руската федерация и провеждането на референдум към тези поправки. В същото време Путин заяви, че няма нужда от приемане на изцяло нова Конституция.

Правителството подаде оставка

Малко след обръщението на Путин, министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев обяви, че той и целият му кабинет са подали оставка. Причините за това са предложените промени от страна на руския президент.

„Владимир Владимирович очерта редица основни промени в Конституцията. Значителни промени не само в редица членове на Конституцията, но и в баланса на силите като цяло. Изпълнителната власт, законодателната власт, съдебната власт. В този контекст очевидно е, че ние като правителство трябва да предоставим на президента на страната ни възможност да вземе всички необходими за това решения. И при тези условия вярвам, че е било правилно, че в съответствие с член 117 от Конституцията, правителството подаде оставка“, заяви премиерът Медведев на специална среща с Путин след обръщението.

От своя страна руският президент благодари на кабинета за съвместната работа, но отбеляза, че „не всичко се получи“ по време на управлението му.

Той също така поясни, че в най-кратки срокове ще проведе отделна среща с всеки член на правителството и дотогава моли всеки от тях да продължи да изпълнява служебните си задължения.

Има предложение за министър-председател

По-късно през деня стана ясно и коя е номинацията на Владимир Путин за нов министър-председател – това е 53-годишният икономист и ръководител на Федералната данъчна служба на Русия Михаил Мишустин.

Самият Мишустин се е съгласил на момента и кандидатурата му ще бъде внесена за гласуване.

От управляващата партия „Единна Русия“ обявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Михаил Мишустин за нов премиер. Очаква се гласуването да бъде днес.