Касем Солеймани, иранският генерал, който беше убит след нападение с американски дрон, е планирал атаки над различни държави, сред които и България, съобщава сръбскоезичната версия на „BBC“.

Според информацията, освен България, сред планираните мишени за атаки са били и Германия, Турция, Босна и Херцеговина, Кения и Бахрейн.

Източникът на тази информация е внесената в американския Сенат Резолюция 466 „за отдаване на почит на членовете на американската военна и разузнавателна общност, които изпълниха мисията убивайки Касем Солеймани“.

В тази резолюция се посочва, че Солеймани е планирал организирани „атаки в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн и Турция“.

Как се стигна до убийството на Касем Солеймани

Според информация на американското разузнаване, оглавяваната от Солеймани структура е планирала нападения над американски граждани. Като превантивна мярка, американските военни в Ирак използваха дрон, с който Солеймани бе убит.

Това доведе до гневна реакция от страна на Иран, които след няколко дена на заплахи, накрая извършиха ракетни удари над американски бази в Ирак.

Във въпросната резолюция се посочва, че Касем Солеймани е отговорен и за терористични атаки в Афганистан и Ирак, „в които стотици американски граждани загубиха живота си“.

В заключението си, документът посочва, че „борбата срещу Иранската републиканска гвардия, отделът „Кудс“ и всички организации, свързани с тях, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, ще продължи“.