„Няма как да се скрием от новата мутация на COVID-19. Вероятно вече я има и в България - би следвало да е така, защото хората пътуват.

Дори да затворим Великобритания, мутацията няма да бъде спряна, тъй като вече е разпространена и в други държави". Това заяви пред медиите имунологът проф. Андрей Чорбанов.

По думите му вирусът постоянно се променя, а новата му разновидност е по-заразна и ще се разпространява по-бързо.

„Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вирусът се адаптира, за да прониква по-лесно в организма.", поясни Чорбанов.

Имунологът бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам.

„Учените не смеят да коментират, поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил.", каза още той.

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често.

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 е започнала да намалява.

„Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още имунологът.

Как ще третираме великобританците

България забрани влизането в страната на чужденци, пристигащи от Великобритания до 31 януари. Новата заповед на здравния министър влезе в сила от полунощ. Причината е новооткритият щам на коронавирус във Великобритания.

Решението беше взето късно снощи след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов.

Вече пристигналите от Обединеното кралство у нас подлежат и на 10-дневна карантина. Новата мярка изненада стотици пристигащи от Острова през последните часове, тъй като те научиха, че подлежат на карантина, буквално във въздуха.

По разписание днес само в София от Великобритания трябваше да кацнат 8 самолета, полетите обаче са анулирани. Отменени са и полетите в обратна посока. А как се спазва новата мярка тази нощ провериха министърът на вътрешните работи и на здравеопазването.

В същото време – София-Москва с проблеми

Това е шестият дипломат, който за последната година бива обявяван за „персона нон грата” от България. Изгонването на един дипломат не означава, че числеността на тази мисия в страната ни намалява.

Ще има нов военен аташе на мястото на обявения за такъв.”, коментира последния шпионски скандал у нас бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

„Мисията на Русия ще остане същата, ще бъдат изпращани нови хора, които рано или късно може би ще бъдат обвинявани за същите дейности”, добави той.