Сделка между Лондон и Европейския съюз в преговорите за отношенията след Брекзит е малко вероятна. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с британския премиер.

Остават съществени различия, особено в областта на риболова. Според Борис Джонсън времето е съвсем малко и изглежда много вероятно да не бъде постигнато споразумение, ако позицията на Европейския съюз не се промени съществено.

„За голямо съжаление, шансовете сочат като по-вероятно да не постигнем споразумение. В момента те са под 50 на сто. Отново казвам, че е много трудно да се правят прогнози, тъй като има толкова много неясноти”, заяви министър Майкъл Гоув.

Да информираш простолюдието по света… без да искаш

Белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цените на ваксините срещу COVID-19, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че данните са били съобщени в Туитър покрай обсъждането на федералния бюджет, продължило 30 часа.

Впоследствие, Де Блекер е изтрила своето скандално съобщение с поверителна информация.

Според огласените данни доза от ваксината на "AstraZeneca" струва 1,78 евро, на "Johnson & Johnson" - 8,50 долара, на "Sanofi" - 7,56 евро, на "Pfizer" - 12 евро, на "CureVac" - 10 евро, а на "Moderna" - 18 долара, предаде БТА.

Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия, с които се дава възможност държавите от ЕС да се снабдят с ваксини в определени количества на твърда цена. ЕК отказва да съобщи официално цените с обяснението, че това е търговска тайна, но предостави всички данни на държавите.

Ще одобри ли Европа и още една ваксина

Европейската агенция по лекарствата ще реши дали да одобри ваксината на Moderna на 6 януари, няколко дни по-рано от планираното. Първоначално това трябваше да стане на 12 януари, но американската фармацевтична компания е предоставила последния пакет с информация днес.

Така ваксината на Moderna може да стане втората, която да бъде одобрена в Европейския съюз. На 21 декември се очаква да бъде обявено решение за ваксината на Pfizer и BioNTech.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви вече, че тя би могла да започне да се използва в Европейския съюз от 27 декември.

Задължително ваксиниране на път

Европа остава с отворени граници, но условията за пътуване може да стават все повече и повече. В сила за много държави е изискването за отрицателен антигенен или PCR тест.

Възможно е, обаче и поставянето на ваксина да се превърне в условие, за да минеш през границата на дадена страна. Туристическият бранш би приел евентуално въвеждане на задължителна ваксина за пътуване в чужбина като добра стъпка, за да има спокойствие.