След месеци на дълги и пространни преговори между германския автомобилен концерн „Фолксваген“ и правителствата на няколко балкански държави, вече е почти сигурно, че новият завод на немския автомобилопроизводител ще бъде изграден в Турция. Това става ясно в статия на германското специализирано списание Automobilwoche“.

Според списанието Надзорният съвет на „Фолксваген“ в четвъртък, 11 юли, е избрал местоположение за новия си завод близо до западния крайбрежен турски град Измир. Локацията е избрана пред обсъжданите места в България, които според медийни информации са били Кремиковци и индустриалната зона около Пловдив.

Списанието посочва също, че в новия завод ще се сглобяват автомобили за „Фолксваген“, „Шкода“ и „Сеат“, които също са част от „Volkswagen Group“. С това ще се улеснят ограниченията в капацитета на заводите на „Шкода“ в Чехия.

Според информациите става ясно, че Катар, който държи 17 процента от акциите в германския концерн, е оказал натиск за това заводът да бъде изграден в Турция.

Говорител на надзорния съвет на „Фолксваген“ е заявил пред „Ройтерс“, че плановете за новия завод напредват и се укрепват, но все още не са на 100% финализирани.

Според предишните информации заводът трябва да отвори през 2022/2023 година с годишен капацитет от 350 000 автомобила. Производството ще включва компактните SUV-та „Шкода Карок“ и „Сеат Алтека“.

Още през март главният изпълнителен директор на „Шкода“ Бернхард Майер заяви, че брандът е можел да продаде поне още 100 000 автомобила през изминалата година, стига да е имал капацитета да ги произведе.

През април пък, според информация на чешкия ежедневник „Hospodarske Noviny”, „Шкода“ е била изправена пред избор между България и Турция за новия завод.

Както вече споменахме в Gradski.bg, Турция изглеждаше като много по-вероятното място за новия завод, имайки предвид много по-големия турски пазар, както и факта че държавната администрация в югоизточната ни съседка използва предимно автомобили „Фолксваген Пасат“.