Хитовият спектакъл „ГЕТО“ на световно известния италиански хореограф Марио Пиаца ще дебютира на сцената на Старозагорската опера.

Това ще се случи на 21 май от 19:00 часа, като зрителите ще могат да се насладят на нещо ново и различно в сравнение с предишните постановки на Пиаца.

Самият италианец споделя: „Всичко се развива във времето, гетото се развива, ражда се нова култура, промени се и моето усещане за хореографските решения, с които да изразя посланията на балета“.

Екип от Старозагорската опера ще организира и представи новата постановка на спектакъла. В него ще участва и цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора.

Кой е Марио Пиаца

Роден в Монреал, Канада, Пиаца получава своето образование в Италия и САЩ. В първата учи класически балет, докато отвъд Океана се занимава с модерен балет.

Кариерата му като хореограф се развива динамично и Пиаца може да се похвали с работа в страни като Италия, Франция, САЩ, Канада, Венецуела, Чехия и Сърбия.

За спектакъла „ГЕТО“ Европейската Еврейска Асоциация в Лондон връчва на Марио Пиаца наградата за изящни изкуства. Музиката е на Клезмер и Горан Брегович.

Какво представя „ГЕТО“

Танцовият спектакъл е разказ за това как човек се затваря в най-различни видове гета, като например религиозната, расова и етническа принадлежност. Други хора пък се затварят в гетото на елита, собствената интелектуалност и емоционалност. А най-често срещаното затваряне в последно време е това във виртуалните самоограничения.

Пиаца иска да покаже, че границите на тези гета могат да бъдат прекрачени единствено чрез съзидателна енергия. Според него гетото е въпрос на душевна нагласа и преодоляването му е свързано със състоянието на духа.

„ГЕТО“ успешно създава усещане за едно патриархално общество, в което всеки е добре дошъл и има своето място.

Марио Пиаца избира балета на Старозагорската опера, защото България е страната, в която е извършен безпрецедентен акт на хуманност за спасението на хиляди евреи по време на Втората световна война.