Есента не е само сезонът, през който казваме сбогом на лятото и се подготвяме за зимата. Това е и времето, през което може да се насладим на красотата на природата.
Но не забравяйте, че именно есента е това време на годината, през което някои от плодовете и зеленчуците са готови да станат част от менюто, за да ви стоплят и дават сили по време на студените месеци.
Предлагаме ви три рецепти с тиква, която по това време на година се намира в изобилие. Това е една от най-типичните храни за есента и зимата. Тиквите са сезонни и стават готови една през есента.
Тези плодови зеленчуци са не само вкусни, но и питателни. Те са еднакво подходящи не само за супи, но и за десерти и дори за влагане в основни ястия. Ще ви разкажем за нашите любими рецепти с тиква, които се надяваме да опитате още тази есен.
Крем супа от тиква
Нужни са ви:
- Тиква 700 грама;
- Моркови 2 броя;
- 1 глава лук;
- 50 грама краве масло;
- 400 мл. прясно мляко;
- Джинджифил, сол и черен пипер на вкус;
- Тиквени семки.
Сварете всичко заедно, пасирайте и подправете на вкус. Супата се комбинира добре и с добавено настъргано сирене и разбира се крутони.
Пълнена тиква с кайма
Нужни продукти:
- 1 малка тиква;
- 500 грама смляно месо по избор;
- 2 глави лук;
- 200 грама гъби;
- 100 грама краве масло;
- 200 грама бяло вино;
- Дафинов лист, сол и черен пипер.
Запържете каймата и я оставете заедно с виното леко да се свари. Когато виното намали обема си на половина добавете сместа в предварително издълбаната тиква.
Оставете задължително капак от горната част на тиквата. Печете около час и половина на умерена температура.
Кексчета с тиква
Ще ви трябват:
- 3/4 ч.ч. олио;
- 3 ч.ч брашно;
- 2 ч.л. бакпулвер;
- 1/2 ч.л. сода;
- Щипка индийско орехче;
- Щипка джинджифил;
- 2 ч.л. канела;
- 2 ч.ч. пюре от тиква;
- 1 ч.ч. кисело мляко;
- 3 големи яйца;
- 1 ч.ч. захар;
- 1 1/2 ч.ч. едро натрошени орехи.
Необходимо е предварително леко да сварите тиквата, след което да я пасирате и изчакате да се охлади.
С помощта на миксер разбийте яйцата със захарта. Следва добавянето на тиквата и олиото и едва след това на всички сухи съставки.
Добре е брашното да бъде пресято и всички сухи съставки трябва да се смесят добре, което важи в пълна сила за набухвателя. Разпределете във форма за мъфини и печете 25 минути на 180 градуса.