Есента не е само сезонът, през който казваме сбогом на лятото и се подготвяме за зимата. Това е и времето, през което може да се насладим на красотата на природата.

Но не забравяйте, че именно есента е това време на годината, през което някои от плодовете и зеленчуците са готови да станат част от менюто, за да ви стоплят и дават сили по време на студените месеци.

Предлагаме ви три рецепти с тиква, която по това време на година се намира в изобилие. Това е една от най-типичните храни за есента и зимата. Тиквите са сезонни и стават готови една през есента.

Тези плодови зеленчуци са не само вкусни, но и питателни. Те са еднакво подходящи не само за супи, но и за десерти и дори за влагане в основни ястия. Ще ви разкажем за нашите любими рецепти с тиква, които се надяваме да опитате още тази есен.

Крем супа от тиква

Нужни са ви:

  • Тиква 700 грама;
  • Моркови 2 броя;
  • 1 глава лук;
  • 50 грама краве масло;
  • 400 мл. прясно мляко;
  • Джинджифил, сол и черен пипер на вкус;
  • Тиквени семки.

Сварете всичко заедно, пасирайте и подправете на вкус. Супата се комбинира добре и с добавено настъргано сирене и разбира се крутони.

Вкусна тиквена крем супа

Пълнена тиква с кайма

Нужни продукти:

  • 1 малка тиква;
  • 500 грама смляно месо по избор;
  • 2 глави лук;
  • 200 грама гъби;
  • 100 грама краве масло;
  • 200 грама бяло вино;
  • Дафинов лист, сол и черен пипер.

Запържете каймата и я оставете заедно с виното леко да се свари. Когато виното намали обема си на половина добавете сместа в предварително издълбаната тиква.

Оставете задължително капак от горната част на тиквата. Печете около час и половина на умерена температура.

Кайма с тиква

Кексчета с тиква

Ще ви трябват:

  • 3/4 ч.ч. олио;
  • 3 ч.ч брашно;
  • 2 ч.л. бакпулвер;
  • 1/2 ч.л. сода;
  • Щипка индийско орехче;
  • Щипка джинджифил;
  • 2 ч.л. канела;
  • 2 ч.ч. пюре от тиква;
  • 1 ч.ч. кисело мляко;
  • 3 големи яйца;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 1 1/2 ч.ч. едро натрошени орехи.

Необходимо е предварително леко да сварите тиквата, след което да я пасирате и изчакате да се охлади.

С помощта на миксер разбийте яйцата със захарта. Следва добавянето на тиквата и олиото и едва след това на всички сухи съставки.

Добре е брашното да бъде пресято и всички сухи съставки трябва да се смесят добре, което важи в пълна сила за набухвателя. Разпределете във форма за мъфини и печете 25 минути на 180 градуса.

Страхотни тиквени кексчета