На 15 август християните празнуват един от най-светлите за тях празници – Голяма Богородица. На този ден почитаме Божията майка и сред задължителните неща за деня е посещението на църква.

На този ден Божията майка напуска земния си живот и се отправя към сина си. Във всички храмове се отслужват молебени за здраве, утеха, спасения и благополучие и така се почитат майчинството и семейното огнище.

Почитаме чудото на успението на Божията майка

Според написаното в Светото Писание на успението присъствали всички живи апостоли, като единствено апостол Тома закъснял с три дена. Когато Тома пристигнал на мястото, на което погребали Богородица и отишъл да се поклони пред тленните й останки, всички станало свидетели на чудо.

В погребалната пещера нямало никакво тяло, а на неговото място останала само плащеницата, с която било покрито. Традицията повелява, освен да не се работи на празника, да се раздават и предварително осветени от първите плодове за сезона – дини, пъпеши и разбира се специално приготвените обредни хлябове.

Градовете Варна, Несебър и Стражица са обявили 15 август за празник на града и се организират празненства и различни мероприятия.

Празнуват някои от най-хубавите имена

На този ден имен ден празнуват не малко мъже и жени – Мария, Мара, Марийка, Марин, Мариана, Мариан, Маша, Мариела, Мариета, Марио, Преслава, Преслав, Деспина и други.

На този ден не се работи

Народните повели гласят, че всеки добър стопанин трябва да е свършил работата си до идването на Голяма Богородица. Така на самия ден не само, че не трябва да се работи, но не трябва да има и какво да се прави.

Предците ни смятали, че ако на 15 август времето е дъждовно, следващата година ще е много плодородна. В някои райони на страната се смята, че всички млади жени не трябва да докосват нищо, което има червен цвят, в противен случай ще останат бездетни.

Бездетните жени се молят за чудо

В същото време именно на този ден, хората, които нямат деца, отправят специални молитви към Божията майка, за да ги дари с дете. Под иконата във всяка църква жените, които се молят за дете, оставят не само запалени свещи, но и малки дарове и сладки неща.

Друга традиция е бездетните жени да остават да преспят на 14 август в църква, която носи името на Богородица. Така тя ще чуе молбите и ще отвърне на желанието за чедо.