Действията по потушаването и овладяването на огнената стихия, която бушува близо до хасковското село Брягово, продължава. По думите на директорът на РСПБЗН – Хасково Комисар Николай Вълчев огънят е локализиран, но за съжаление борбата с него продължава.

Пред репортер на БГНЕС той каза още, че е много вероятно да става въпрос за човешка грешка. Той определи поведението на хората като абсолютно безотговорно. Според него не малка част от местните жители имат навика да отиват до края на селото, където да оставят боклуците си. Някои от тях дори ги запалвали, за да ги премахнат по-бързо.

Хората са безотговорни

Комисар Вълчев сподели още, че има не малко фрапантни случаи, които се случват непрестанно. Той разказа как преди няколко дена в Сакар планина колегите му се отзовали на сигнал за пожар. Пристигайки на място, те намерили селскостопанска техника, както и хора, които се опитват да избягат.

По думите му става въпрос за опит за разчистване на ниви и обработваеми земи, за да могат да се ползват за пасища. Отново беше акцентирано, че няма как да не прави една и съща грешка постоянно.

Стопаните на животни трябва да се съобразяват с факта, че температурите са високи и в комбинация с дори лек вятър образуването на пожар е повече от лесно по това време на годината.

Вълчев смята, че трябва да се работи в посока на превенция и пояснителни кампании сред населението. Той смята, че един възрастен човек много трудно може да промени навиците си, както и да оцени последствията от нещо, което той смята за правилно.

Тук е мястото, според него, в което населението да се научи да цени и пази природните ресурси, а не само да ги ползва.

Потушаването на всеки един пожар е огромен разход

Комисарят обърна внимание и на големите разходи, които съпътстват гасенето на един пожар, особено с такива размери. За да се овладее стихията се налага участието на по над 100 души. Тук трябва да се вземе предвид и специализираната техника, която пристига на място.

За днешния ден е планиран обход с цел да се провери какво е състоянието на тлеещите остатъци от пожара, в района на село Любеново в Родопите. Предвидено е да се включат както пожарникари, така и горски служители и дори военнослужещи от района.