Крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка със регистрирани случаи на Африканска чума по свинете е 26 август.

Това съобщи министър Десислава Танева в съобщение, публикувано на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. Само при изпълнено това условие стопаните ще могат да получат финансовата подкрепа в размер на 300 лева, за да се гарантират почистените и дезинфекцирани дворове.

Кметове и ветеринарни лекари ще следят за изпълнението

Като отговорност и задължение на кметовете е да се следи за качественото изпълнение на предписанията, които целят да ограничат разпространението на заразата. Освен кметовете се налага да се включат и местните ветеринарни лекари, които да помагат с каквото могат и да напътстват стопаните.

Министър Танева отново напомни, че като средносрочна цел е поставена, без оглед на размера и мястото на стопанството, да се гарантира регистрация на всяко едно стопанство и се засилят мерките за биосигурност при отглеждането на прасетата.

Малките стопанства ще трябва да се регистрират

Относно изпълнението на режима за регистрация на животните по Наредба №44, беше дадено обещание, че се случва при максимално облекчени изисквания. До 10 дена ще бъдат раздадени информационни бюлетини във всяко едно населено място.

За целта са привлечени експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които са подготвили нужната информация, която да разпространят сред населението в два варианта.

Първият разказва повече за това какво значи терминът биосигурност в тип „лично стопанство“ и защо това е важно за безопасното оглеждане на стабилни популации на животните.

Вторият бюлетин се отнася за по-големите стопанства, които оглеждат животните с развъдна дейност. По думите на Десислава Танева всеки, който отговори на изискванията може да се регистрира.

Тя използва случая да благодари и на всички стопани, които са се включили и са помогнали на държавата с борбата с АЧС за ограничаване на заразата и минимизиране на щетите.