„Здрав дух в здраво тяло“ е латинска сентенция, изписана на толкова много места, че няма човек, който поне веднъж да не е чувал. Това желание не само да изглеждаш добре, но и да се чувстваш добре, е присъщо на човечеството още от древността.

И ако вие сте от хората, които са осъзнали, че това да изглеждаш добре зависи от самите вас, то ето няколко ценни насоки как да изберете заниманията, които не само да ви вкарат в желаната форма, но и да ви допаднат, за да ги извършвате с удоволствие.

Как да изберете в зависимост от вашите особености

На първо място трябва да отчетете собствените си особености, предпочитания и ако имате заболявания или травми и тях разбира се. Спортът изисква постоянство.

Именно заради това, че ще прекарате не малко време в точно определени занимания, изберете ги по начин, който ще ви достави удоволствие и няма да ви е скучно.

Както казахме, ако имате хронични заболявания или травми от миналото това може в не малка степен да определи изборът ви и да ви ограничи в извършването на дадени тренировки.

Минала травма на коляното, която е останала недоизлекувана или се е превърнала в хронична, трябва да ви наведе на мисълта, че бягането няма да е вашия спорт. При него колената се натоварват значително и по този начин може да влошите състоянието си.

Изберете и мислете в перспектива

Тук ще се опитаме да ви насочим не само към популярните спортни занимания, но и ще ви дадем някои идеи, които може и да не са ви хрумвали. Вероятно сред първите неща, за които сте се сетили са фитнес, йога, плуване, бягане и всички видове групови занимания.

Но има още толкова много, за които няма как да се сетите или смятате, че са само за професионалисти. Ако в града ви има гребен канал, горещо ви препоръчваме да опитате този спорт.

Хората, които го практикуват разказват, че е изключително приятен и в същото време натоварването им допада. Не е за пропускане факта, че тук рискът от травми е значително по-малък, в сравнение в редица други дейности.

Тенисът може и да ви звучи доста претенциозен спорт, но е идеален ако си намерите партньор. Така няма да имате оправдание да пропуснете нито една среща на корта.

Това е доста динамичен спорт и може да ви отнеме време, за да влезете във форма, но веднъж случило се това може само да надграждате.

Бойните изкуства са друга форма, която може да изберете, за да покажете постоянство и сила на духа. Те изискват дълги години на практика, но за сметка на това ще имате ясна цел, към която да се движите.

Изберете и се насладете на всяка една тренировка

Нашият съвет е да изберете с какво да се занимавате, следвайки собствения си глас. Само така ще може да прекарате времето, посветено на здравето и добрата ви форма, по начин, който ще ви накара да се чувствате добре.