Първото плащане по Плана за възстановяване предстои да дойде тази есен. Страната ни очаква 2,4 милиарда евро. Това обясни Пламен Шалъфов, депутат от „Продължаваме Промяната”, член на комисията по бюджет и финанси в НС.

„В този механизъм на всеки 6 месеца всяко правителство изпраща списък с нещата, които е свършило. Очакваме 2,4 милиарда евро тази есен и това е индикация, че 6 месеца откакто сме на власт, вършим работа”, заяви Шалъфов.

„За мен това, че безвъзмездните средства ще бъдат по-малко е и добра новина, защото това означава, че българският бизнес се развива по-добре от очакваното. БВП расте с рекордни стойности.”, каза Шалъфов.

Относно съставянето на правителство, Шалъфов каза, че продължават да се водят разговори с депутати, които биха искали да ги подкрепят.

„Спокойни сме. Ако в това НС не съберем мнозинство, ще го направим в следващото.”, каза Шалъфов.

Ще ни възстанови ли планът за възстановяване

Страната ни може да загуби много повече от 1 милиард по Плана за възстановяване. За това предупреди депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Прословутите 22 закона не са внесени в НС, няма подписани договори за проекти и усвояване на този фонд. Може да се окаже, че този милиард не е никакъв проблем, защото сме изгубили половината пари”, заяви Биков.

Той отхвърли обвиненията, че от ГЕРБ и последното правителство на Борисов са виновни за орязаните средства.

„Ние от година и половина не сме в управлението. Имахме готов план, който беше ревизиран и предоговарян от служебното правителство, а след това и от Асен Василев. По-лошото е, че този 1 милиард не е най-големият проблем. Още по-голям проблем е, че няма нито един подписан договор.”, каза Биков.

„Не виждаме никаква перспектива да се усвоят тези пари и да се насочат към правилното място”, коментира още Биков.

Немец нахлу във фризьорски салон и нападна фризьорката

Камери заснеха как германец нахлува във фризьорски салон в Бургас и напада работещата там жена. Потърпевшата твърди, че става въпрос за сексуално посегателство.

„Първоначално бяхме отвън. Мъжът ме помоли да седне на масата пред салона. Правеше ми комплименти, искаше да отидем на ресторант. Предлагаше ми разни неща, беше пиян. В един момент нещата ескалираха. Много се уплаших. Започнах да викам за помощ, обадих се на 112”, разказа Светломира.

На следващия ден мъжът е задържан. Срещу него е образувано досъдебно производство. Наложена му е мярка домашен арест. Мъжът е бил изгонен от наемодателите си и затова се е нанесъл в сградата на Районната прокуратура, където в понеделник до около 18.00 ч. е искал да си изтърпява ареста си, защото нямало къде да живее. След това е освободен под парична гаранция в размер на 400 лв.