Специалните служби трябва да бъдат политически неутрални. Това смята съпредседателят на „Демократична България" Атанас Атанасов.

„Имам притеснение от следното нещо. Вчера видях, че Военното разузнаване публично са реагирали на изказването на г-н Мирчев.

Това е недопустимо. Не може специалните служби да участват в политическите боричкания в страната. Моето подозрение е, че това е поръчано от Президентството и създава сериозен проблем за доверието в работата на службите.

Руският шпионаж у нас е в различни сфери и действа с различни методи. Сигурен съм, че има такива, на които се плаща. За да има арестувани обаче, трябва да бъдат събрани годни доказателства”, заяви той.

Остана ли разузнаване в страната

Припомняме, че в понеделник Ивайло Мирчев заяви, че Държавна агенция „Разузнаване“ и Военното разузнаване не работят в интерес на страната и трябва да бъде извършена реформа на службите за сигурност.

Съпредседателят на „Демократична България" обяви, че управленската програма на новата коалиция в евентуалния кабинет „Василев" се разписва само за 6 месеца, защото идеята е след това евентуално да се поиска вот на доверие. Трите партии все още не са осигурили необходимите гласове за подкрепа на ново правителство.

„Това, което вчера публично се случи, беше работата по програмата. Днес трябва да се продължи в областта на здравеопазването.

Важно е да бъдат уточнени тези приоритети, които може да бъдат реализирани за 6 месеца. Трябва да се търси подкрепа сред народните представители. Това трябва да става публично.

Тези, които разбират в какво тежко състояние се намира държавата, би трябвало да подкрепят избирането на правителство. В противен случай в следващите 6 месеца ни чака политическа дестабилизация.”, допълни депутатът.

„Ние сме отговорна политическа сила и ако президентът реши да ни връчи мандат, ще направим всичко необходимо да предотвратим провеждането на предсрочни избори”, каза още депутатът.

В кои случаи ще има пропуснати ползи за България

„На първо място имаме да получаваме сериозни пари от ЕК, ЕС по Плана за развитие. Условието за тези пари е да бъдат създадени условия, при които да има реален механизъм с борба с корупцията. Много е важно КПКОНПИ да заработи, защото последната една година не сме чули да е свършила, каквото и да е било”, поясни Атанасов.

Той коментира и изгонването на 70 руски дипломати от България.

„Някои от хората, които застанаха на позиция, че това е било правилно действие, го направиха изключително лицемерно. Държавите, които са членове на НАТО, би трябвало да предприемат конкретни действия за ограничаване на руското влияние и пресичане на работата на руския шпионаж”, смята Атанас Атанасов.