Водещата версия за смъртта на 9-годишното дете от село Кардам е отравяне със силна отрова за мишки. Това стана ясно от коментар на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

От направеното до този момент разследване е установено, че в къщата, в която е станал инцидентът, е имало отрова против гризачи, каквато е намерена поставена в стена.

Отровата била зазидана в стената

Отровата е била поставена по начин, който не е затруднил децата да я намерят и като цяло достъпът е бил лесен.

Две от сестрите на починалия Стефан също бяха приети в болница. Състоянието на двете момичета е било тежко, но лекарите са успели да ги спасят.

Първоначалната версия, по която се работеше, е хранително отравяне, но данните от направената аутопсия и намерените следи в къщата сочат, че натравянето е с химикали.

3 експертизи потвърждават, че Стефан в отровен

Сотир Цацаров допълни, че към този момент са направени и има резултати от 3 експертизи – съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска.

На въпрос дали ще има обвиняеми по този случай Цацаров заяви, че след като има ясна причина за смъртта е въпрос на преценка от страна на колегите му в съответната прокуратура.

Въпреки това той си позволи да коментира, че по категоричен начин е установено, че семейството живее в недобри битови условия.

Наред с това намерената отрова е насочена към промишлено ползване и е странно как е попаднала в дома на починалото дете.

Установено е, че отровата е била зазидана в стената в предварително направени дупки, които в последствие са запушени с кал.

Но дори и така по думите на Цацаров има опасност за живота на хората в помещението.

В непосредствена близост до леглото на Стефан е намерен такъв капан с отрова, която според експерти е опасна дори и само ако се вдишат изпаренията от нея.

Двете пострадали момичета вече са изписани от болницата и няма опасност за живота им.