Агресия и насилие над лекар в Русенско. На живо в социалните мрежи се излъчи видео, в което се вижда, че Венцислав Ангелов, известен с прякора Чикагото, нахлува в кабинета на медик.

Лекарят е д-р Ивайло Иванов. Пред медиите Венцислав Ангелов твърди, че лекарят го е нападнал първи. Пред екип на телевизията д-р Ивайло Иванов, отрича да е упражнил физическо насилие. Остра реакция дойде и от Българския лекарски съюз.

„След заседание на УС на БЛС излязохме с декларация. Същевременно Национално сдружение на общопрактикуващите лекари също излязоха с решение.

Ние ще ангажираме и ще заплатим правната помощ на нашия колега. Всеки един лекар може да разчита на Лекарския съюз, както и на Националното сдружение, които да застанат зад гърба му и да окажат всякаква помощ.”, заяви д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар, член на БЛС.

„Безкрайно сме обидени, наранени и шокирани. В 21 век един мъж е свален и душен на пода в мястото, в което той ежедневно помага и се грижи за болните.

Случаят в детайли

Този колега е отишъл сам в едно село, за да се грижи за хората и правейки това на тях не им се налага да търсят друго далечно лечебно заведение, в което да се лекуват.”, каза още тя.

„Какво казваме с това на обществото? Дали новозавършилите лекари ще останат да работят в държава, в която лекар може да бъде свален на пода там, където работи?

Колко от лекарите ще решат да отидат и да работят в селските здравни служби, където могат да станат жертва на агресия?”, коментира още тя.

Венцислав Ангелов, по прякор Венци Чикагото, е задържан за 24 часа от полицията. Поводът - нападението на личен лекар в Ново село, Русенско, заради поставена ваксина.

Предстои във вторник със случая да се занимава Прокуратурата, която да прецени дали да повдигне обвинение на мъжа и да удължи ли задържането му до 72 часа.

Реакцията на институциите

Припомняме, че видеото с нападението срещу медика се излъчваше на живо в социалните мрежи. На него се вижда как двама души влизат в кабинета на лекаря, започват да го снимат, като му задават въпроси.

В присъствието на медицинската сестра се стига до физическа агресия, придружена от непрекъсната вербална атака. Твърдят, че причината е поставена ваксина на трето лице.

Българският лекарски съюз сезира Прокуратурата като настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско.