До края на годината всички строителни и довършителни дейности на първите 8 станции от третата линия на метрото в София трябва да са приключили.

Това заяви директорът на столичния метрополитен Стоян Братоев пред Труд.

Трасето с обща дължина от 8 км започва от "бул. "Владимир Вазов" и ще минава през Орлов мост, НДК и бул. "България", като ще стига до кв. "Красно село". Поетапно всички метростанции трябва да бъдат пуснати в експлоатация.

Стоян Братоев поясни, че всичко е на практика готово и може да се каже, че довършителните дейности са на финала.

До края на годината ще се правят изпитания, като не може да се прогнозира кога ще приключат.

Изпитанията включват основно настройването на влаковете с автоматичните предпазни стени, които са монтирани на всяка станция.

Колкото до строителните дейности може да се каже, че те на практика са приключили.

За новата трета линия на столичното метро са закупени 20 мотриси, като в последствие се наложи да се поръчат допълнително още 10.

Влаковете са модерни и позволяват да се движат без машинист, но на този етап тази опция няма да се използва.

С оглед на безопасността всички нови станции имат автоматични отваряеми врати, които ще се отварят само при пристигането на влаковете.

През първата половина на 2020 г. ще бъдат пуснати и вторите 4 километра трасе с 4 метростанции - от кв. "Красно село" през ж.к. "Овча Купел" до Околовръстния път при кв. "Горна Баня".

Нов буферен паркинг

За да се улеснят гражданите, които искат да комбинират използването на метро с личните си автомобили, се изгражда буферен паркинг и обща спирка с жп линията София-Перник.

Плановете са през 2020 година София да има 52 км изградена мрежа на метрото, която ще се ползва от около 500 хиляди пътници на ден.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че благодарение на подземния транспорт вредните емисии ще бъдат намалени с около 90 хиляди тона годишно.

В периода 2020-2025 година е планирано да се изградят още 5 участъка с общо 13 км метролинии.

Първият е от 3 км и ще свързва кварталите "Хаджи Димитър" и кв. "Левски", а строителните дейности трябва да започнат още пред следващата година.