На провелото се този уикенд състезание по бегово изкачване на НДК, състезател по спортно ориентиране заслужено все приза. Димитър Желязков се оказа най-бърз и финишира пръв в състезанието, което се провежда за втора година.

Надпреварата се състои в изкачване с начална точка фонтаните, влизане и преминаване на 8 етажа от НДК, обиколка на панорамните тераси и слизане по стълбите до финалната линия.

Минута преднина за Желязков

Желязков финишира за рекордните 9:40 мин., като след него се наредиха на второ място Апостол Атанасов с 10:17 и Стефан Йорданов с 10:27. При дамите най-бърза бе Кристина Йорданова 10:45 мин., следвана от Лиляна Гоцева с 11:35, Борислава Миткова с 14:10 и др.

Жителите и гостите на столицата станаха свидетели не само на самото състезание, но и на втория в историята спортен празник НДК 360 – Европейска нощ на спорта.

Сред гостите на събитието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която награди победителите и приветства всички участници.

По същото време се проведе и състезание по ориентиране, което също се оказа повече от оспорвано. Победители в него се оказаха Борис Йосифов и Борислава Миткова. Сред гостите и участниците в състезанието имаше и алпинисти от чужбина.

Полски алпинисти също участваха в състезанията

Група полски алпинисти от град Познан се включиха в показното изкачване и спускане по фасадата на сградата с помощта на въжета. Алпийската надпревара бе спечелена убедително от полския отбор, като победата беше определена с директни елиминации.

На официалната церемония по откриване на „Европейската нощ на спорта“ присъстваха зам.-министърът на спорта Стоян Андонов, евродепутатът Андрей Ковачев, изтъкнатите български спортисти Ренета Камберова, Петър Стойчев, Денислав Коджабашев и Ивайло Иванов.

Участващите бяха лично поздравени от официалните представители на различни институции. След като официалната част на събитието приключи, се продължи с редица майсторски изпълнения на сцената.

Представени бяха над 20 вида различни спортове на импровизирани сетове в пространството пред НДК.

Категорично най-много зрители събра турнирът по стрийт фитнес, по време на който Димитър Дилчев бе отличен със специален плакет, връчен му от директора на състезанието Цветан Георгиев.