Вчера следобед акад. Николай Денков, който беше посочен като кандидат на ПП-ДБ за премиер на страната, изпълни втория мандат за съставяне на правителство и го предаде на президента. От своя страна, Румен Радев заяви, че в най-скоро време ще издаде указ, с който ще внесе предложението за съставяне на кабинет.

Днес в 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента за приемане на предложението от Денков.

В дневния ред на заседанието, което ще се проведе днес са включени 3 главни задачи:

  • Избиране на министър председател;
  • Приемане на структурата на Министерски съвет;
  • Избиране на Министерски съвет.

Как се стигна до изпълнение на втория мандат

В петък коалицията ПП-ДБ съобщи за постигнато споразумение с ГЕРБ за съставяне на правителство, което да бъде подкрепено от двете формации. Според предложението на ПП-ДБ Николай Денков ще изпълнява ролята на министър-председател за период от 9 месеца, а след това поста ще заеме Мария Габриел от ГЕРБ. До тогава тя ще бъде на поста на вицепремиер на страната и външен министър.

В интервю пред журналистите Денков сподели, че кабинета е съставен от експерти и изказа надеждите си, че кабинета ще бъде приет.

Председателят на Народното събрание – Росен Желязков изказа своята позитивна преценка, че има заявено политическо мнозинство, което подкрепя втория мандат. Той изрази своята надежда, че бъдещето редовно правителство ще бъде по-успешно от предишното.

Какви са перспективите пред кабинета Денков-Габриел

Очаква се кабинета „Денков-Габриел“ да бъде подкрепен от двете най-големи парламентарни групи ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това общо прави 132 гласа, което е с 11 повече от изискваното мнозинство от 121 гласа за съставяне на правителство. Това е причината, поради която мандатоносителите са уверени в получаване на достатъчно подкрепа и успешното съставяне на кабинета.

Останалите партии в парламента, освен ДПС, съобщиха, че ще гласуват против съставянето на това правителство. Лидерът на ДПС все още не е излязъл с официално становище дали е за или против кабинета Денков-Габриел.

Въпреки че 3 от парламентарните групи ще гласуват против, кабинета може да бъде съставен ако всеки от депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС присъства в залата днес и даде своята подкрепа за съставяне на правителство.

Само преди седмица Румен Радев призова този мандат да не бъде реализиран. Вчера, обаче той изрично подчерта, че очаква мандата да бъде гласуван по съвест и че няма да се бави с указа, който е нужен за влизането на предложението за обсъждане.

Ние продължаваме да следи развитието на гласуването на втория мандат и днес.