Бившият президент на Франция Никола Саркози беше признат за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние. За това получи присъда от три години затвор, включително една година ефективно.

Решението на съда е историческо, защото едва за втори път френски президент получава присъда. Преди девет години това се случи с Жак Ширак, който беше осъден на две години затвор по делото за фиктивни работни места в кметството на Париж.

„На теория, поне на този етап от съдебната процедура, Саркози може да лежи в затвора за 1 година. На практика обаче, малцина са тези, които вярват, че той ще излежи тази година ефективно. Причината е, че съдийката, която произнесе присъдата вчера, заяви, че може той да излежи тази година в домашни условия с електронна гривна на ръката си.”, коментира международният редактор Любомир Бояджиев пред медиите.

„Саркози вече обяви, че ще обжалва наложената му присъда. Има още две инстанции, така че може би делото ще се проточи във времето.”, каза още той.

Франция пише история

Днешното решение на съда е историческо, защото едва за втори път френски президент получава присъда. Преди девет години това се случи с Жак Ширак, който беше осъден на две години затвор по делото за фиктивни работни места в кметството на Париж.

Съдът във френската столица прие заключенията на финансовата прокуратура, според която е бил създаден корупционен сговор между Никола Саркози, адвоката му Тиери Ерзог и бившия съдия от Конституционния съд Жилбер Азибер.

Така нареченото „дело за подслушванията” датира от 2014 година. По време на подслушване на разговори става ясно, че Никола Саркози е предложил чрез своя адвокат да уреди магистрата на престижна длъжност.

В замяна, обаче бившият президент е поискал поверителна информация за обвиненията, че е получил незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2007 г. от наследничката на френска козметична империя Лилиан Бетанкур.

Има ли шанс Саркози да бъде оправдан

„Щеше да бъде невъзможно да има друго решение на съда. Като се има предвид поисканата от прокурора присъда от 4 години затвор – бяха дадени три. Не искам да коментирам годините. Искам само да кажа, че обикновените граждани трябва да са спокойни, защото във Франция няма двойни стандарти и съдебната система е наистина независима”, заяви адвокатът Фредерик Карел Каноа.

Интересното е, че за тайните договорки стана ясно, докато прокурорите подслушвали други разговори между вече напусналия поста си Саркози и адвоката му Тиери Ерзог. Те били във връзка с друго разследване - по повод твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози от либийски диктатор Муамар Кадафи.