За всеки ли е политиката в България

„Ако отказвате достатъчно дълго да влезете в политиката, ще влязат хора, които не искате да са там”. Така, перифразирайки думи на Платон, пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни защо е решил стане кандидат-депутат.

Той сподели, че много хора са го попитали защо влиза в политиката, която, по думите им била мръсна работа:

„Осъзнавам, че това е така и същевременно виждам, че ако няма хора, от които да искаме разнородно мнение и да може да дискутираме по теми, ще останат понятия, които са дебалансирани от моя гледна точка.”, заяви пулмологът.

Поканата да стане кандидат-депутат Симидчиев посочи, че му е била отправена от председателя на „Да, България”.

„Влязох в коалицията, защото, ако следите моето развитие няколко години, ще видите, че това, което ме интересува е чистият въздух, климатичните промени, дигитализацията в здравеопазването. Това са все неща, които са същностни в програмата на коалицията.”, уточни още той.

Експертът определи като притеснителен броя на новите случаи на коронавирус за деня – 2,588. Д-р Симидчиев посочи, че е очаквал такъв след около десетина дни.

„Последните четири седмици кривата върви нагоре. Засега нямаме данни, че върви надолу. Четирите седмици са тенденция – нагоре.”, обясни пулмологът.

Балансираните мерки, които са довели до намаляването на скоростта на развитието на пандемията, той определи като правилна стъпка.

„Железница“ бе проверена от премиера

Премиерът Бойко Борисов направи инспекция на тунел „Железница”. С него са министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По време на проверката стана ясно, че се очаква движението по едното платно да бъде пуснато за всички преминаващи през септември.

„Изключително съоръжение, строено по австрийски метод. Най-дългият пътен тунел на Балканите. По над два километра е дължината на двете тръби”, отбеляза Нанков.

Ананиев уточни, че на денонощие се строят по два метра, след което се прави и първична облицовка.

„Пожароизвестителни инсталации, вентилация, генератори, ако спре токът, които включват лед осветление. Направени са по всички най-съвременни изисквания.”, коментира министър-председателят.

Нанков припомни, че по обекта се работи от месец октомври 2019 г., като допълни, че такова съоръжение у нас не е правено.

Борисов уточни, че скалите са изключително сложни, защото са меки и поддават, затова се е стигнало и до инциденти на обекта.

Доволен ли бе премиерът

Борисов изрази удовлетворението си от напредъка по обектите, като си припомни какво е било в началото.

„Баба ми едно време казваше: „Очи плахи, ръце - роби”. Като погледнеш и си казваш, че не можеш да го направиш никога. Обаче като започне и влязат багерите - ето как изглежда сега.”, добави премиерът.